Άμεσα πιάνουν δουλειά τα κλιμάκια της τρόικας που επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα, ενώ η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας τοποθετείται για το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί ο συνδικαλιστικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος του έτους, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα που προβλέπεται να υλοποιθεί έως το 2015. 

Σχετικά με το νόμο για τον συνδικαλισμό η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν ζητούσε από την κυβέρνηση «να διασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία, στην προώθηση εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ των εταίρων και αποφυγής οποιασδήποτε αναίτιας διαταραχής στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να εξασφαλιστεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων είναι ώριμο και συνδέεται με τις διεθνείς πρακτικές».

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μην εμποδίζεται η κήρυξη απεργίας αλλά να μην μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα, ενώ πηγές του υπουργείου εκτιμούν πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση και τη δομή των συνδικάτων αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησης. 

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, η μείωσή τους κατά 3,5% έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους, ενώ θα πρέπει να μειωθούν κατά μία ακόμη μονάδα μέχρι το έλος του έτους. 

Σε ό,τι αφορά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δοθεί σε δύο περιοχές της χώρας πιλοτικά εντός του 2014, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα υπάρξει καθολική εφαρμογή του θεσμού σε όλη την Ελλάδα.