Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Τις πέντε έφτασαν αισίως οι προτάσεις δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» με την κατάθεση των 15 ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ τα κομματικά επιτελεία φαίνεται να έχει πάρει τα... κομπιουτεράκια, αν και η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας.

Οι προτάσεις είναι πολύ πιθανό να γίνουν έξι εάν προχωρήσουν σε παρόμοια ενέργεια και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπως έχουν προαναγγείλει.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν τα αριθμητικά δεδομένα. 

Εάν αθροιστούν οι βουλευτές και οι προτάσεις θεωρηθούν ομοειδείς: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13, η ΔΗΜΑΡ 13 (εάν ψηφίσουν όλοι από την Αγίου Κωνσταντίνου αφού πέντε δεν στηρίζουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ), το ΚΚΕ 12, οι ανεξάρτητοι είναι 15, ενώ η Χρυσή Αυγή διαθέτει 16 βουλευτές (3 φυλακισμένους). Στο σύνολο ο αριθμός υπερβαίνει τους 120 βουλευτές.

Όμως, η στάση του ΚΚΕ και το εάν θα υπολογισθούν οι βουλευτές της Χ.Α. αποτελούν βασικά ερωτήματα. Το ΚΚΕ φέρεται να είναι έτοιμο να καταθέσει μία διαφορετική πρόταση έχοντας πει «όχι» ουσιαστικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά μόνο τη «μικρή ΔΕΗ».

Η κυβέρνηση, πάντως, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη διαμήνυσε ότι δεν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές, αφού οι προτάσεις των δημοψηφισμάτων δεν είναι ομοειδείς, απαντώντας στον Ευάγγελο Μεΐμαράκη, ο οποίος επέμεινε και σήμερα στη σύγκληση της Ολομέλειας εάν συγκεντρωθεί ο «μαγικός» αριθμός.

Εάν ισχύσει το παραπάνω σενάριο τότε οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν μπαίνουν στο σύνολο, άρα ο αριθμός «120» θα εξαρτηθεί από τη Χρυσή Αυγή. Φυσικά, έως τώρα, μόνο οι ανεξάρτητοι έχουν καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Το Μαξίμου, πάντως, θεωρεί ότι το θέμα έχει «κλείσει».