Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά της αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Φώφης Γεννηματά έστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυρία Γεννηματά ότι δεν παρέδωσε στους βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Ελένη Αυλωνίτου, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο βουλευτές σημειώνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί στο τυφλό κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και στην ατεκμηρίωτη αιφνίδια διακοπή παραγωγικών δραστηριοτήτων και δεν συμβιβάζεται με σχέδια και συμφωνίες που γίνονται εν αγνοία της Βουλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο βουλευτές ζήτησαν από την αναπληρωτή υπουργό να τους παραδώσει: 

  • Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ ΑΒΕΕ που αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεσή της με αριθμό 1106/139/22.1.2014 τροπολογίας, 
  • Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, 
  • Το σχέδιο που τελικά εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 17 Δεκεμβρίου 2013 και 
  • Τη μελέτη βιωσιμότητας στην οποία στηρίχθηκε η τροπολογία. 

Όπως ισχυρίζονται οι δύο βουλευτές, η κυρία Γεννηματά επικαλούμενη λόγους στρατιωτικού απορρήτου δεν παρέδωσε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα συγκεκριμένα έγγραφα, παρά το γεγονός ότι έχει καταστήσει το περιεχόμενό τους γνωστό σε στελέχη της τρόικας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει το κλείσιμο του εργοστασίου της Μάνδρας και τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Ελευσίνας στο Λαύριο.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, οι βουλευτές τονίζουν ότι «η συνεχιζόμενη άρνηση της αναπληρωτού υπουργού Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει πλήρως τη Βουλή για τους σχεδιασμούς σχετικά με τα ΕΑΣ, ο οποίος αποτελεί παραγωγικό σύνολο στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας και την εφοδιαστική επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων, γεννά αναπάντητα ερωτήματα καίριας σημασίας:

1. Ποια περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ ΑΒΕΕ θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο μετά τη σχεδιαζόμενη διάσπαση της εταιρείας;

2. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διάσπασης στην παραγωγική ικανότητα της εταιρείας;

3. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του κλεισίματος των εργοστασίων της Μάνδρας και της Ελευσίνας στους εργαζόμενους;

4. Ποιοι είναι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την παραγωγική δραστηριότητα των ΕΑΣ ΑΒΕΕ στο πεδίο της παραγωγής πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων και τη σημαντική τεχνογνωσία της εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο;

5. Εγγυάται η κυβέρνηση την απασχόληση των εργαζομένων με βάση παραγωγικά κριτήρια και μακριά από πρακτικές που εγκαθίδρυσαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης στα ΕΑΣ ΑΒΕΕ, οδηγώντας τα στο σημερινό αδιέξοδο;»