Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με πεδίο μάχης το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής συνεχίζεται ο πόλεμος κυβέρνησης αντιπολίτευσης γύρω από το δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, λόγω της ψηφοφορίας που έχει προγραμματιστεί επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», κατά την οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η σημερινή ψηφοφορία είναι και το μόνο που θα θυμίζει ότι όλη η ιστορία για το δημοψήφισμα ξεκίνησε με αφορμή την αποκρατικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, καθώς είναι πλέον σαφές ότι οι στοχεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλες και φθάνουν μέχρι το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάριζαν για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται θέμα άθροισης των υπογραφών εφόσον πρόκειται για διαφορετικές προτάσεις, ακόμη και έπειτα από τη χθεσινή επιμονή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη θέση του, ότι αν οι προτάσεις κριθούν ομοειδείς και ταυτόσημες, μπορεί να συναθροιστούν οι υπογραφές και αν συγκεντρωθούν 120, η Βουλή πρέπει να ανοίξει τώρα για να γίνει η συζήτηση και να μην σέρνεται μέχρι τον Οκτώβριο.

Υπενθυμίζεται ότι για το αν οι προτάσεις είναι ταυτόσημες και ομοειδείς θα κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ενώ η απόφαση για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας είναι της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να το εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που υπέγραψε το Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη Μαΐου.

Η κυβέρνηση πάντως και χθες ήταν σαφής, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει αποδεκτό το αίτημα για δημοψήφισμα. «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα», σημείωνε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η μάχη των αριθμών

Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι 15 από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές προτίθενται να καταθέσουν τη δική τους πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η Πέμπτη κατά σειρά πρόταση έφερη την υπογραφή των Πάρη Μουτσινά, Μάρκου Μπόλαρη, Νίκου Σταυρογιάννη, Μίμη Ανδρουλάκη, Οδυσσέα Βουδούρη, Χρυσούλας Γιαταγάνα, Κώστα Γιοβανόπουλου, Μίκας Ιατρίδη, Βασίλη Καπερνάρου, Γιώργου Νταβρή, Θεόδωρου Παραστατίδη, Πέτρου Τατσόπουλου και Θεοδώρας Τζάκρη.

Δεν υπέγραψαν οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Κουράκος, Νικήτας Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Οικονόμου, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Με βάση τη δύναμη των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 71 βουλευτές και αναζητεί άλλους 49.

Με τα σημερινά δεδομένα, ΣΥΡΙΖΑ (71), ΑΝΕΛ (13), ΔΗΜΑΡ (13, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι βουλευτές της να μην υπογράψουν) και οι ανεξάρτητοι (15) αν καταθέσουν τελικά ομοειδείς προτάσεις συγκεντρώνουν 112 υπογραφές.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αν η πρόταση του ΚΚΕ (12) θεωρηθεί ότι δεν είναι ομοειδής, η συμπλήρωση των 120 και επομένως η έγκριση του αιτήματος εξαρτάται από το τι θα αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης της Χρυσής Αυγής που θα υπογράφεται από τους 16 βουλευτές της.