Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Παρά την σαφή άρνηση της κυβέρνησης  να κάνει αποδεκτή την πρόταση Τσίπρα για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα. Κάθε άλλο μάλιστα.  Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα πιεσμένη μετά και την απόλυτη στάση του προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και από την αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 Ερμηνεύοντας μάλιστα τα στελέχη της Κουμουνδούρου την στάση του προέδρου της Βουλής λένε ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προχώρησε σε αυτή την στάση για δυο λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με την υστεροφημία του αφού αντιλαμβάνεται ότι εάν μεροληπτήσει θα περάσει στην ιστορία ως ένας απόλυτα κομματικός πρόεδρος της Βουλής  σε αντίθεση με κάποιους από τους προκατόχους του.

Ο δεύτερος λόγος που συνδέεται άμεσα με τον πρώτο έχει να κάνει με το ότι αντιλαμβάνεται ότι πολύ δύσκολα μπορεί να πει όχι στις προτάσεις των κομμάτων για δημοψήφισμα έστω και αν έχουν διαφορετικό σκεπτικό αλλά έχουν δομηθεί  πάνω στην ίδια βάση . Άλλωστε όπως υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της Λισσαβόνας είναι σχετικά πρόσφατο για να μην το λάβει κανείς υπ όψη του. Κυρίως εκεί υπήρχαν προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό αλλά για το ίδιο θέμα και τελικά αντιμετωπίστηκαν ως μία πρόταση.

«Παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση ξεκινά  από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό «δια ταύτα» έλεγαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Πάνω απο120 βουλευτές εναντιώνονται στην δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα.

 Η κοινή λογική, η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία αλλά και η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική πρακτική (συνθήκη της Λισαβόνας) επιβάλει την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής.

Αν η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στα επιχειρήματά της για την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ»,  ας τα θέση στην κρίση του λαού . Επιτέλους, ας καταλάβει πως δεν μπορεί  να παίζει με την δημόσια περιουσία ερήμην του ελληνικού λαού.»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επιμένουν ακόμα  ότι δεν είναι δυνατόν πριν αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το εάν υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στις προτάσεις η κυβέρνηση να προϊδεάζει τους πάντες για την απόφαση της μέσω των δηλώσεων της κ. Βούλτεψη. « Είναι ένα τρομοκρατικό  μήνυμα λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  προς όλες τις πλευρές. Προς τον Πρόεδρο της Βουλής αλλά και τα στελέχη της αρμόδιας επιτροπής να προσέξουν τι θα αποφασίσουν.»

 «Η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του  πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της»  έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.