Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Μεγάλη κουβέντα έχει ανοίξει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τις υπογραφές και τον μαγικό αριθμό 120 που απαιτείται. 
 
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι υπογραφές δεν μπορούν να αθροιστούν αφού πρόκειται για ξεχωριστές προτάσεις ενώ η αντιπολίτευση εκτιμά πως χρειάζονται 120 βουλευτές ανεξαρτήτως πόσες προτάσεις έχουν κατατεθεί. 
 
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Δημητρόπουλος μίλησε στο newpost.gr και ξεκαθάρισε πως πως ερμηνεύοντας το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος χρειάζεται να ισχύουν δύο προϋποθέσεις: 
  • 120 υπογραφές βουλευτών που να ζητούν δημοψήφισμα
  •  Ο λόγος ή οι λόγοι να είναι σχετικοί με το νομοσχέδιο
Συγκεκριμένα το άρθρο 44 αναφέρει: « O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
 
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής».
 
Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρόπουλος, πουθενά το Σύνταγμα δεν αναφέρει πως οι 120 υπογραφές πρέπει να είναι στο ίδιο χαρτί κάτω από μία πρόταση. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Ιταλίας όπου πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα με 16 ερωτήματα, που είχαν προκύψει από διαφορετικές προτάσεις πάνω στο ίδιο θέμα. 
 
Σε διαφορετική περίπτωση τονίζει ακυρώνεται η έννοια του δημοψηφίσματος καθώς θα μπορούσε να το προκαλέσει μόνο ένα κόμμα που η κοινοβουλευτική του δύναμη ξεπρενά τους 120 βουλευτές. 
 
Ο κ. Δημητρόπουλος επισημαίνει πως από τη στιγμή που έχουν συγκεντρωθεί 120 υπογραφές βουλευτών ο Πρόεδρος της Βουλής είναι υποχρεωμένος να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας ώστε να συζητηθεί η πρόταση και να τεθεί σε ψηφοφορία όπου απαιτούνται 180 Ναι. 
 
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κατέληξε πως η κυβέρνηση οφείλει να δεχτεί καθώς η υπόθεση της ΔΕΗ και το ρεύμα αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ο ελληνικός λαός πρέπει να ερωτηθεί για οποιαδήποτε αλλαγή επέλθει.