Οι κόντρες, οι υψηλοί τόνοι και οι αντεγκλήσεις σχετικά με τις προτάσεις για το δημοψήφισμα κυριαρχούν στη συζήτηση στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στις 20:30.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας έναντι πινακίου φακής, από «μια λαϊκή μειοψηφία που, πριν ξεψυχήσει, καταστρέφει τα πάντα».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για «αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος» κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν συμβάλλει στον διάλογο αρνούμενη τα πάντα και τόνισε πως η συναίνεση, δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής.

«Ζητάμε το δημοψήφισμα για να προστατέψουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και όχι τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση. 

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Νεράτζης επεσήμανε ότι πρόκειται για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων. Επιτέθηκε ταυτόχρονα σε ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους για κενό θέσεων και έλλειψη σοβαρών επιχειρημάτων.

Για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και προσέθεσε: 

«Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης, ενώ ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το κόμμα με τροπολογίες που έχει καταθέσει.

«Λέμε “όχι” στην ιδιωτικοποίηση, και “ναι” στο δημοψήφισμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης που μίλησε ταυτόχρονα για  «εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας».

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα.