current views are: 2

9 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση15:57

Ρέγκλινγκ: Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Δημοσίευση 15:57’
αρθρο-newpost

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Γκίκα Χαρδούβελη.

«Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι «τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και “έχει στους ώμους του” το 43% του ελληνικού χρέους».

Δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 έτη, ενώ οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης) εξοικονομούν άνω των 8,5 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του EFSF έκανε λόγο για επένδυση στο μέλλον της χώρας.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει δώσει ο EFSF στις χώρες της Ευρώπης έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα και πως το όφελος από τους όρους δανεισμού είναι περίπου 3.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Για την ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «επικροτώ τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν δύσκολες και επώδυνες για πολλούς, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους Έλληνες πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα γίνεται σιγά- σιγά εκ νέου ανταγωνιστική και παρά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σιγά- σιγά η ανεργία μειώνεται και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν».

«Απαντώντας» ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν το χρέος τους».

Παράλληλα, τόνισε: 

«Η βοήθεια αυτή του EFSF δείχνει ότι πραγματικά η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, ότι όλοι πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας  και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους. 

Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Δουλεύουμε, όπως ξέρετε, για την τραπεζική ενοποίηση. Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κάναμε γι αυτό πάρα πολλά. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τελικά θα φτιάξουμε το «όνειρο» της Ενωμένης Ευρώπης, που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Εμείς ως Έλληνες που ζήσαμε την κρίση θα έχουμε την ευτυχία στο μέλλον να δούμε αυτό το «όνειρο» να γίνει πραγματικότητα. Ενωμένη Ευρώπη, ενωμένοι λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους». 


σχετικα αρθρα