Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο με τη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη καθώς καιφορέων και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα της Δωδεκανήσου, με τον υπουργό να στέλνει μήνυμα πως «η Ελλάδα και τα σύνορά της δεν είναι ξέφραγο αμπέλι». 

Τόνισε ταυτόχρονα ότι «πρέπει και να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων αυτών, που πολλές φορές είναι πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση» και προσέθεσε ότι «η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα πρόσθετο κύμα προσφύγων που αναζητά διαρκώς τρόπο να έλθει στη χώρα μας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως «οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούν τιτάνια προσπάθεια για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, πολλές φορές η προσπάθεια είναι υπεράνθρωπη» και πρόσθεσε: 

«Από την πλευρά μας, αξιοποιούμε καθημερινά κάθε κονδύλι της Ευρώπης για τεχνικά μέσα και για ενίσχυση του προσωπικού. H Ελλάδα δεν πρόκειται να χαλαρώσει στην περιφρούρηση των συνόρων της. Τα σύνορά της, όμως, είναι και σύνορα της Ευρώπης. Γι αυτό, εξάλλου, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός -προσωπικά- έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδειχθεί το ζήτημα».

Οι φορείς του νησιού, από την πλευρά τους, επισήμαναν την κρισιμότητα του ζητήματος για τον τόπο, αλλά και την τουριστική του εικόνα.