Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού των ΕΑΣ, ήταν το κεντρικό σημείοο αμφισβήτησης του νομοσχεδίου που στηρίχθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σε κατοπινές συνεδριάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στα ΕΑΣ, εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που ήταν και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου του 2013.

Το σχέδιο προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο νέες επωφελούμενες ανώνυμες εταιρείες και δικαίωμα επιβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης έχουν μόνο οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα εξασφαλιστούν πόροι 6,6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Πυρά» της αντιπολίτευσης

Έντονος ήταν ο σκεπτικισμός της αντιπολίτευσης για το αν η εθελούσια έξοδος εργαζομένων εντάσσεται όντως σε επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και συνάδει με τις εξαγγελίες για εξωστρεφή προσανατολισμό της επιχείρησης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος, Β. Χατζηλάμπρου και ο Γ. Βαρεμένος, επισήμαναν πως, παρότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την τρόικα και το Eurogroup για το επιχειρησιακό σχέδιο, αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή.

«Από τις 7 Μαρτίου, τους λέω ότι είναι στη διάθεσή τους, όλα τα έγγραφα και οι λεπτομέρειες, σχετικά με την αναδιάρθρωση» απάντησε η κυρία Γεννηματά. «Τους λέω πως τα έγγραφα είναι στο γραφείο μου, δεν μπορώ να τα παραδώσω, αλλά είναι στη διάθεσή τους να τα μελετήσουν από κοντά. Έχουν περάσει όλοι αυτοί οι μήνες και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει να τα δει» συμπλήρωσε η υπουργός.

«Η πρόσκληση της κ. υπουργού, είναι υποτιμητική για τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όταν όλα αυτά τα στοιχεία είναι σε γνώση τουλάχιστον της τρόικας και των κοινοτικών» απάντησε ο Γ. Βαρεμένος.

«Έχουμε κι εμείς ανθρώπους στην τρόικα και φροντίσαμε να μάθουμε το λεγόμενο σχέδιο» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου, φράση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ​.

«Είναι πολύ σημαντικό, ότι έχει ήδη καταγραφεί στα πρακτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανθρώπους μέσα στην τρόικα- και ίσως γι' αυτό δεν χρειάστηκε να έρθει στο γραφείο μου για να ενημερωθεί από τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας» επανήλθε δηκτικά η αναπληρώτρια υπουργός.

Σημεία τριβής προκάλεσαν και άλλες διατάξεις, όπως η δυνατότητα συντήρησης των φάρων του Πολεμικού Ναυτικού από ιδιώτες με αντάλλαγμα την επικοινωνιακή τους προβολή (αλλά «μόνον για πρωτοβουλίες πολιτιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» διευκρίνισε αργότερα η υπουργός), η παραχώρηση αναβολής σπουδών και στους σπουδαστές των Κολλεγίων που είναι συμβεβλημένα με ΑΕΙ του εξωτερικού (και εκτός ΕΕ), την κατάργηση των γραφείων υπηρεσίας εφέδρων κ.ά.

Θετικές ως επί το πλείστον, θεωρήθηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν μειωμένο ωράριο εργασίας στο στρατιωτικό προσωπικό με τέκνα με ειδικές ανάγκες, αναβολή κατάταξης στους επιστήμονες ερευνητές που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), δυνατότητα αναβολής κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού, ένταξη των διαπόντιων νησιών του Ιονίου Πελάγους (Ερείκουσσα, Μαυράκι, Οθωνοί) στις παραμεθόριες περιοχές (με παράλληλο περιορισμό των δικαιοπραξιών επί ακινήτων) κ.ά.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται αύριο με ακρόαση κοινωνικών φορέων και συζήτηση επί των άρθρων.