current views are: 4

10 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση03:58

Τα «μαθηματικά» του δημοψηφίσματος και η εμπλοκή του Παπούλια

 

Αν προστεθούν θα βγάλουν, πιθανότατα, πάνω από 120 βουλευτές. Το ζήτημα είναι ποιοι θέλουν να προστεθούν και, κυρίως, αν η κυβέρνηση θέλει να τις προσθέσει.

Δημοσίευση 03:58’
αρθρο-newpost

 

Αν προστεθούν θα βγάλουν, πιθανότατα, πάνω από 120 βουλευτές. Το ζήτημα είναι ποιοι θέλουν να προστεθούν και, κυρίως, αν η κυβέρνηση θέλει να τις προσθέσει.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αν προστεθούν θα βγάλουν, πιθανότατα, πάνω από 120 βουλευτές. Το ζήτημα είναι ποιοι θέλουν να προστεθούν και, κυρίως, αν η κυβέρνηση θέλει να τις προσθέσει.

Ο λόγος για τις προτάσεις δημοψηφίσματος σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», που ήδη άρχισαν να κατατίθενται από χθες το βράδυ, εν μέσω πολιτικών σεναρίων για κίνηση της κυβέρνησης ώστε το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ να υπογραφεί… νύχτα από τον Κάρολο Παπούλια και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν κατατεθεί το σύνολο των προτάσεων περί δημοψηφίσματος.

Γι αυτό, άλλωστε, και η στρατηγική των κομμάτων, που αρχικώς έλεγαν ότι θα καταθέσουν σήμερα Πέμπτη τις προτάσεις τους, άλλαξε άρδην προκειμένου να… προλάβουν τις φήμες που κυκλοφορούσαν. Την ίδια στιγμή, πάντως, από το Μέγαρο Μαξίμου – κι αυτό παρά τους υπαινιγμούς στελεχών κοντά στον Αντ. Σαμαρά – διαμηνυόταν ότι η διαδικασία θα ακολουθηθεί κανονικά και ότι ο Πρόεδρος έχει στη διάθεσή του ένα μήνα προκειμένου να υπογράψει και να δημοσιεύσει το νόμο.

Από εδώ και πέρα, όμως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και, συνολικά, το πολιτικό σύστημα της χώρας αναλώνεται σε επικίνδυνες ασκήσεις ισορροπίας.

Χθες βράδυ πανομοιότυπες προτάσεις, αφού περιορίζονταν στην επίκληση των άρθρων 42 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού και ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισθέν σχέδιο νόμου, κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (14 βουλευτές μαζί με το Νικ. Νικολόπουλο), οι 14 Ανεξάρτητοι βουλευτές (Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Τσαμπίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Νταυρής, Θεόδωρος Παραστατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος και Θεοδώρα Τζάκρη) καθώς και οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Το σύνολο των υπογραφών φθάνει τις 115 ενώ εκκρεμεί η πρόταση της ΔΗΜΑΡ (που πάντως δεν θα υπογράφεται και από τους 13 βουλευτές) καθώς και αυτή του ΚΚΕ. Θεωρητικώς, η αντιπολίτευση συγκεντρώνει τον αριθμό των 120, ωστόσο εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Κι αυτό διότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο, κυρίως, η ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται να μην επιθυμούν να συνυπολογιστεί και η Χρυσή Αυγή στο μέτωπο που διαμορφώνουν. Κι αν κάποιος δει την πρόταση της Χ.Α. θα διαπιστώσει ότι αυτό μπορεί να γίνει καθώς στο κείμενό της δεν περιγράφεται με σαφήνεια το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αν και τεκμαίρεται με βεβαιότητα, «να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες αν συμφωνούν ή όχι με το ψηφισθέν νομοσχέδιο».

Αν, συνεπώς, η Χρυσή Αυγή για πολιτικούς ή τεχνικούς λόγους βρεθεί εκτός, ο αριθμός των υπογραφών περιορίζεται στις 99 και τα πάντα κρίνονται από τη στάση της ΔΗΜΑΡ και, κυρίως, του ΚΚΕ. Αν οι 12 βουλευτές του Περισσού, παρά τη γενικότερη διάθεση αποστασιοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβήτησης, συνολικά, της κοινοτικής και μνημονιακής πολιτικής, καταλήξει εν τέλει να ζητήσει – σύμφωνα με το Σύνταγμα – τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εν λόγω νομοσχέδιο, τότε ο αριθμός των 120 βουλευτών συμπληρώνεται και, πιθανότατα, χωρίς τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής.

Τι θα πράξει τότε η κυβέρνηση; Κοινοβουλευτικοί παράγοντες, που δεν αναφέρονται στον Πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη, εκτιμούν ότι το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής δεν θα έχει επιλογή παρά να «αθροίσει» τις υπογραφές και να τις αντιμετωπίσει ως ενιαίο αίτημα. Εν συνεχεία το ζήτημα θα έρθει στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου όμως ο κ. Μεϊμαράκης έχει ήδη «εκτεθεί», θεωρώντας ότι εφόσον αθροίζονται τα αιτήματα θα πρέπει να ανοίξει η Ολομέλεια.

Αν όλα αυτά συμβούν, το μπαλάκι πηγαίνει στο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Αν η Ολομέλεια της Βουλής ήταν σε συνεδρίαση όλος αυτός ο θόρυβος δεν θα υπήρχε καθώς η συμπλήρωση των 120 υπογραφών θα οδηγούσε, αυτομάτως, σε συνεδρίαση με αντικείμενο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για την πραγματοποίηση του οποίου απαιτούνται 180 ψήφοι. Ωστόσο, με την Ολομέλεια σε διακοπές για να λάβει χώρα η συζήτηση θα πρέπει να υπάρξει νέο Διάταγμα, με απόφαση του Αντ. Σαμαρά, για την επαναφορά της Ολομέλειας προκειμένου το θέμα να κλείσει.

Εναλλακτικά, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι, με το γράμμα του νόμου, οι 120 υπογραφές δεν βρίσκονται κάτω από ένα ενιαίο κείμενο και, συνεπώς, δεν ικανοποιείται η προϋπόθεση που θέτει ο καταστατικός χάρτης της χώρας. Θα επρόκειτο, προφανώς, για μία υπεκφυγή. Εκτός κι αν, στο μεσοδιάστημα, ο κ. Κάρολος Παπούλιας προχωρούσε στην υπογραφή και δημοσίευση του νόμου, καθιστώντας παρωχημένο το αίτημα για δημοψήφισμα. Ήδη, πάντως, από χθες στελέχη των κομμάτων, δημοσίως, τον καλούν να αναμείνει προκειμένου να γνωμοδοτήσει η Βουλή. Και το θρίλερ συνεχίζεται μέχρις ότου κατατεθούν όλες οι προτάσεις…


σχετικα αρθρα