Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, πριν το πρώτο τετ α τετ με την τρόικα στις 16.30, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου από τους δανειστές της πορείας της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ενώ χθες συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα είναι μικρής διάρκειας (7- 10 ημερών), ενώ τα «καυτά» ζητήματα μετατίθενται για το φθινόπωρο και την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου.

Η τρόικα αναμένεται να εστιάσει στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, στην πορεία ολοκλήρωσης του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα (για την εκταμίευση της υπό- δόσης του 1 δισ. ευρώ και του 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες) και στα δημοσιονομικά κενά που δημιουργούνται από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα εξετάσουν με τον υπουργό Ανάπτυξης το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ με τον υπουργό Εργασίας θα συζητηθούν τα εκκρεμή θέματα σε εργασιακά και ασφαλιστικό, αλλά και το ζήτημα των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία (σε σύνδεση με τις οφειλές προς το Δημόσιο).

Πηγές από την πλευρά των δανειστών σημειώνουν πως η τρόικα προτίθεται να θέσει και το θέμα της υλοποίησης των δράσεων του Μνημονίου (compliance rate), το ποσοστό της οποίας έχει υποχωρήσει τον Ιούνιο στο 20%, λόγω της χαλάρωσης πριν και μετά τις ευρωεκλογές.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι είναι πιθανόν τεθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα «καυτά» ζητήματα (π.χ. αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διαθεσιμότητα- απολύσεις στο Δημόσιο, κ.λπ.), δίνοντας στην κυβέρνηση ένα περιθώριο περίπου δύο μηνών, προκειμένου να προετοιμαστεί για τη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου.