Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την ώρα που η τρόικα ερχόταν στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωνε ότι τα έκτακτα μέτρα θα εξαλείφονται σταδιακά, θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και έτσι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων. Λίγες ώρες αργότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Εκ των πραγμάτων, αυτή η επίσκεψη της τρόικας δεν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς χρονικά συμπίπτει με την πρόθεση της κυβέρνησης να σηματοδοτήσει ότι η εποχή αποκατάστασης των αδικιών έφτασε. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να αλλάξει η φορολογικά πολιτική- το είπε και ο Χαρδούβελης, να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο, να μειωθούν τα τεκμήρια, να αυξηθούν οι δόσεις προς την εφορία για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επιθυμεί να δείξει ότι η εποχή της ανάκαμψης έφτασε. Να δημιουργήσει αίσθημα ελπίδας.

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά που επιθυμεί η κυβέρνηση θα κατανοήσει η τρόικα και πόσα από αυτά που θα κατανοήσει θα επιτρέψει να πάρουν σάρκα και οστά. Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και η κυβέρνηση θέλει να λήξει το συντομότεροι δυνατό- η πολυήμερη παραμονή της τρόικας δεν έχει καλή σήμανση στην κοινωνία. Η κυβέρνηση, έχει εναντίον της και τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ότι πρέπει να επιστραφούν χρήματα σε δικαστικούς και ένστολους. Το συνολικό ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, χρήματα που προγραμματιζόταν να δοθούν αλλού.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα ενδώσει εύκολα στον σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κάποια από τα μέτρα ανακούφισης να προχωρήσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, κάτι που έγινε σε ορισμένες περιπτώσεις και πέρυσι. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- σύμφωνα με συνεργάτες του, ανησυχεί για την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων και επιθυμεί να ολοκληρωθούν το συντομότερο.

Η κυβέρνηση- βλέπετε, γνωρίζει αυτό που δείχνουν να αγνοούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Ότι η αντοχή των πολιτών έχει εξαντληθεί και μαζί της και η φοροδοτική τους δυνατότητα. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα κριθεί τις επόμενες μέρες…