current views are: 2

10 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση10:44

Με απώλειες η ΔΗΜΑΡ στο δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ

Νέες απώλειες μετρά η ήδη αποδυναμωμένη ΔΗΜΑΡ και το κλίμα στα ενδότερα του κόμματος κρίνεται τουλάχιστον «πολεμικό». Σήμερα, ημέρα κατάθεσης του αιτήματος στη Βουλή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς το αίτημα υπέγραψαν μόλις 11 βουλευτές, καθώς ο Γρηγόρης Ψαριανός τέθηκε εκτός Κ.Ο. και η Κατερίνα Μάρκου ανεξαρτητοποίηθηκε με ανακοίνωσή της.

Δημοσίευση 10:44’
αρθρο-newpost

Νέες απώλειες μετρά η ήδη αποδυναμωμένη ΔΗΜΑΡ και το κλίμα στα ενδότερα του κόμματος κρίνεται τουλάχιστον «πολεμικό». Σήμερα, ημέρα κατάθεσης του αιτήματος στη Βουλή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς το αίτημα υπέγραψαν μόλις 11 βουλευτές, καθώς ο Γρηγόρης Ψαριανός τέθηκε εκτός Κ.Ο. και η Κατερίνα Μάρκου ανεξαρτητοποίηθηκε με ανακοίνωσή της.

Νέες απώλειες μετρά η ήδη αποδυναμωμένη ΔΗΜΑΡ και το κλίμα στα ενδότερα του κόμματος κρίνεται τουλάχιστον «πολεμικό». Σήμερα, ημέρα κατάθεσης του αιτήματος στη Βουλή για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ», από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς το αίτημα υπέγραψαν μόλις 11 βουλευτές, καθώς ο Γρηγόρης Ψαριανός τέθηκε εκτός Κ.Ο. και η Κατερίνα Μάρκου ανεξαρτητοποίηθηκε με ανακοίνωσή της, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου τη ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος με αφορμή την απομάκρυνση του κ. Ψαριανού.

«Η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η.. απομάκρυνση του Γρηγόρη Ψαριανού αποτελεί χρονικό ενός… προαναγγελθέντος θανάτου καθώς οι σχέσεις του βουλευτή με τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη ήταν τεταμένες εδώ και καιρό με τον πρώτο να διαφωνεί σχεδόν με όλες τις επιλογές του προέδρου και δη με το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ.

Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης αποφάσισε να θέσει εκτός Κ.Ο. τον Ψαριανό και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, «ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς».

Ένα κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις, συμπληρώνει ο κ. Κουβέλης. O κ. Ψαριανός πάντως με καυστικό σχόλιο δεν παρέλειψε να σημείωσει ότι «Κι εγώ, τώρα που το έμαθα, δεν έχω κάτι να σχολιάσω ή να κάνω δήλωση. Ό,τι πει ο Ιούλιος Καίσαρ». Στην απομάκρυνση Ψαριανού αντέδρασε και η Μεταρρυθμιστική Τάση, όπως και ο Σπύρος Λυκούδης.

Την ίδια ώρα, με μια μακροσκελή επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το κόμμα αφήνοντας σκληρές αιχμές για τον κ. Κουβέλη κάνοντας λόγο για «πόλεμος που δέχτηκε εντός της ΔΗΜΑΡ».

Η κυρία Μάρκου ανέφερε ότι «Η δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε σταδιακά το κόμμα μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού. Ο μηχανισμός αυτός, ό,τι απέμεινε πια από τη ΔΗΜ.ΑΡ., λυπάμαι να το πω, ήταν πάντα εναντίον μου, με τρόπο προκλητικό και αυθάδη για μία, στο κάτω-κάτω, εκπρόσωπο του ελληνικού λαού. Συνολικά, η ΔΗΜΑΡ απομακρύνθηκε τελικά από τον αρχικό αξιακό και πολιτικό της προορισμό και την ιδεολογική της ταυτότητα με αποτέλεσμα τουλάχιστον εγώ προσωπικά, να νιώθω ξένη και απομακρυσμένη». 

Ωστόσο, την δική της απάντηση στις αιχμές που άφησε για το κόμμα η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, Κατερίνα Μάρκου, έδωσε με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. 

Όπως σχολίασε με… νόημα ο κ. Κουβέλης μέσω ανακοίνωσης, «Προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κυρίας Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση πάντως με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ για «στερεότυπες και βαρετές εμμονές», είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε».

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις απώλειες, ο Φώτης Κουβέλης επιμένει στο εγχείρημα του «τρίτου πόλου», αν και φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο καθώς και δημοσκοπικά η ισχύς της ΔΗΜΑΡ είναι μικρή


σχετικα αρθρα