Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο τη μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας μας, από το διπλανό νησί, τη Ρόδο επέλεξε τώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος να γνωστοποιήσει ότι επεξεργάστηκαν σχέδια στο Πεντάγωνο και εφαρμόζουν νέες τακτικές για να ενισχυθεί άμεσα η ακριτική αμυντική μας γραμμή.

Για το λόγο αυτό, όπως εξήγησε, βρέθηκε και από λίγες μέρες από κοινού με την ηγεσία  του Πενταγώνου στο βόρειο μέρος του Αιγαίου, στα ακριτικά νησιά. Η συμβολική αλλά και η ουσιαστική παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη νησιωτική  παραμεθόριο και τα όσα διαμήνυσε στην Άγκυρα, φαίνεται πως  ενόχλησαν και γι αυτό η Τουρκία έστειλε για τέταρτη συνεχή φορά να πετάξουν  τα μαχητικά τους πάνω από τους Ανθρωποφάγους που ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων.

Όσο περίεργο και παράλογο και αν ακούγεται, η Άγκυρα ενοχλείται κάθε φορά που Έλληνας υπουργός Άμυνας επισκέπτεται το Καστελόριζο.

Από την άλλη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως οφείλει εξάλλου, συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι η Αθήνα δεν κάνει πίσω ούτε χιλιοστό  στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το Καστελόριζο, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και ο Αη Στράτης ήταν και θα παραμείνουν Ελληνικά.

Επίσης διαμηνύει  προς την Άγκυρα ότι η πολιτεία δεν κάνει «εκπτώσεις» στην άμυνα της χώρας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όπως τόνισε, μάλιστα, την ενισχύει περεταίρω. 

Η ιστορία δείχνει ότι η Τουρκία  όποτε διαπίστωνε οποιαδήποτε αδυναμία της Ελλάδας επιχειρούσε να την εκμεταλλευτεί ποικιλοτρόπως.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε το Καστελόριζο και τη Ρόδο, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Χρίστο Μανωλά.

Στο Καστελόριζο ο υπουργός Άμυνας παρέστη στην τελετή απονομής Πολεμικής Σημαίας από τον αρχηγό ΓΕΣ  στη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου και παρασημοφόρησε τη Σημαία με το Σταυρό Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξεως.

Στη συνέχεια  επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «ΣΤΑΡΑΚΗΣ» που περιπολεί στην περιοχή και συνομίλησε με τα μέλη του πληρώματος. 

Στη Ρόδο και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο «Λοχαγού (ΠΖ) Νικoλάου Μπελούμπαση», ο υπουργός  παρέστη στην τελετή απονομής από τον αρχηγό ΓΕΣ του Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στη Σημαία του 1/38 ΔΤΕ (Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) που είχε απονεμηθεί στο 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων και παρασημοφόρησε επίσης τη Σημαία με το Σταυρό Αξίας και Τιμής Α' Τάξεως. 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο προσωπικό της , ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: 

«Μοιράζομαι μαζί σας μία ιδιαίτερα συμβολική στιγμή που είναι η απόδοση τιμής στην πολεμική σημαία του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, στο οποίο -πρέπει να σας πω κάτι το οποίο είναι πιο προσωπικό- είχε πολεμήσει στο Μπιζάνι, ο πατέρας της μητέρας μου!

Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο, ευρύ πρόγραμμα ενίσχυσης της ακριτικής αμυντικής μας γραμμής. Για αυτό και πριν από λίγες μέρες από κοινού με τη στρατιωτική ηγεσία βρεθήκαμε στο βόρειο μέρος του Αιγαίου, κοντά στα ακριτικά νησιά, κοντά στους εκεί συναδέλφους σας, μονίμους αλλά και εφέδρους, στους στρατιώτες μας, για να περάσουμε ένα μήνυμα: Ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, κύρους, σιγουριάς του ελληνικού λαού και της Πατρίδας μας, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης και τιμής στην εθνική σας αποστολή».

Εξηγώντας τη σημασία του ταξιδιού του στο  Καστελόριζο τόνισε ότι «αποτελεί ένα νησί  σύμβολο σθένους, αντοχής και δύναμης του Ελληνισμού, σε μία εποχή που για μία ακόμα φορά, όχι μονάχα τα κυριαρχικά αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας αμφισβητούνται. Η αναβάθμιση του εκεί αμυντικού σχηματισμού στέλνει ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα παρά και πέρα από την κρίση και χάρη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύει στο ακέραιο τα δίκαια και τα συμφέροντά της».

Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι « δεν θα αργήσει η μέρα που θα αποκατασταθούν πλήρως όλα εκείνα, τα οποία σε κάποια στιγμή αδίκησαν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους».

Απάντηση στην τρόικα

Απαντώντας ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στους τροϊκανούς αλλά και στους ευρωπαίους που ζητούν να υπάρξουν άγριες περικοπές στις αμυντικές μας δαπάνες  (όπως έχουμε αποκαλύψει με σχετικά δημοσιεύματα από το newpost.gr) είπε:

«Πολλοί, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, αναρωτιούνται αν η χώρα μας έχει την πολυτέλεια να διαθέτει και να συντηρεί ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα. Η απάντηση είναι πολύ απλή: όταν εκλείψουν οι λόγοι τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα. Αλλά μέχρι τότε, και συνεχίζοντας μία παράδοση χιλιάδων χρόνων αλλά και διακοσίων περίπου χρόνων του σύγχρονου βίου, αφότου ιδρύθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, οφείλουμε δημόσια να αναγνωρίσουμε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεγάλωμα της Ελλάδος, στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας, αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζει στην διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Με αυτά τα απλά λόγια δίνεται απάντηση σε όλους εκείνους στην Ευρώπη που δεν έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα αυτή έχει και μία αποστολή στο δικό της όνομα». 

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους που θα έπρεπε να είχαν δείξει περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα είπε:

«Τα παραπάνω αποτελούν ένα μήνυμα επίσης προς τη νέα μεγάλη χώρα μας, την Ευρώπη που αυτό τον καιρό έχει κρίνει αυστηρά την Ελλάδα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι ότι είμαστε εδώ, αναλαμβάνοντας και στο δικό τους όνομα μία αποστολή, προστατεύοντας τα σύνορα της νέας μεγάλης μας πατρίδας. Μήνυμα όμως και προς τη γειτονιά μας: Μήνυμα ειρήνης, αλλά και αυτοπεποίθησης! Η κρίση δεν μας γονάτισε».