Να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί η πρόταση δημοψηφίσματος που έχουν καταθέσει επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», ζήτησαν δια των κοινοβουλευτικών τους εκπροσώπων, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «μείζον πολιτικό θέμα που διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό πλαίσιο και ίσως και πολιτικές εξελίξεις» το γεγονός ότι κατατέθηκαν πάνω από 120 υπογραφές που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Αυτό το γεγονός δείχνει πολλά. Το πρώτο που δείχνει είναι την κυβερνητική απομόνωση, που επιτείνεται και από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτή η Βουλή, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, δείχνει ότι έχει ένα δυναμικό που διψά για δημοκρατία και θέλει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να πει την άποψη του για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Δείχνει ότι υπάρχει ένα δυναμικό, όλο και περισσότερο, που αντιτίθεται στον κυβερνητικό και τροϊκανικό ολοκληρωτισμό» είπε προσθέτοντας:

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή -και αυτό είναι αυτονόητο- ότι πρέπει να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια, προκειμένου να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης».

Ο κ. Λαφαζάνης επέκρινε και τα όσα υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτά που λέγονται από την κυβερνητικό εκπρόσωπο, στο όνομα της κυβέρνησης, όχι μόνο είναι εκτός χρόνου και τόπου, δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση υπό πανικό, φοβάται τον ελληνικό λαό και ίσως υποκρύπτουν κάτι παραπάνω από σκοτεινούς σχεδιασμούς».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή είπε πως «αναμένουμε από τον πρόεδρο της Βουλής και όχι από την κυβερνητική σας εκπρόσωπο να τιμήσει τον θεσμικό του ρόλο και να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί το αίτημα των βουλευτών για το δημοψήφισμα ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ» .

«Είναι αφέλεια ή άγνοια της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας ότι ποτέ δεν έγινε δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως η ΔΕΗ, για να γίνει και τώρα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης, συμπληρώνοντας: «Δεν τολμά η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα. Γιατί δημοψήφισμα σημαίνει λαϊκή κυριαρχία, σημαίνει αληθινή δημοκρατία. Δεν θα τολμήσετε γιατί οι εντολές των αφεντάδων τους το απαγορεύουν».

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθούν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ", ζήτησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη

«Καμία δικαιολογία δεν έχει η κυβέρνηση να αρνηθεί τη σύγκληση της Ολομέλειας. Υπάρχει μεγάλος αριθμός βουλευτών που το ζητούν» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Παράλληλα, τόνισε ότι «επί της ουσίας υπάρχει πολιτικό ζήτημα» και πρόσθεσε ότι «οι αναφορές της κ. Βούλτεψη δεν έχουν καμία βάση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης, δεν θέλησε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι είναι σεβαστές οι απόψεις τους αλλά θα πρέπει όλοι να περιμένουν το πόρισμα της Διάσκεψης των Προέδρων, που είναι και η αρμόδια να αποφασίσει, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.