Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κλεισμένος στον εαυτό του είναι το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Έχει αραιώσει τις επαφές με τα στελέχη του και αποφεύγει τις συσκέψεις για ζητήματα κυβερνητικού και πολιτικού προσανατολισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες μπορεί να μην εξελιχθούν όπως τα έχει σχεδιάσει. Οι εσωκομματικοί τον πιέζουν και τον εξώθησαν σε συνέδριο τον Οκτώβριο, μολονότι ο ίδιος ήθελε να το συναρτήσει χρονικά με τις γενικές πολιτικές εξελίξεις. Γνωρίζει ότι στο συνέδριο όποια μορφή κι αν έχει αυτό, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας κάτι που τού προκαλεί πρόσθετες δυσκολίες καθώς δεν επιθυμεί να αναμετρηθεί εκ νέου σε μία εσωκομματική αντιπαράθεση.

Κορυφαίο στέλεχος έλεγε χαρακτηριστικά μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ότι είναι αυτονόητο να μπει θέμα ηγεσίας στο συνέδριο όπως επίσης αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν 3-4 υποψηφιότητες για την ηγεσία. Το ιδανικότερο σενάριο για τον κ. Βενιζέλο θα ήταν να οδηγούσε το κόμμα-παράταξη στις εθνικές εκλογές χωρίς να έχει προηγηθεί το συνέδριο. Και γι' αυτόν τον λόγο στην πρωτολογία του στην συνεδρίαση του οργάνου είπε ότι ο χρόνος διενέργειας του συνεδρίου θα εξαρτηθεί από την προεδρική εκλογή και την διαπραγμάτευση του χρέους.

Παρ' όλα αυτά έχει να περάσει και τον κάβο της Κεντρικής Επιτροπής. Οι διάφορες ομάδες στο ΠΑΣΟΚ οργανώνουν την παρουσία τους και προετοιμάζουν τις γραμμές τους. Η ομάδα Καρχιμάκη για παράδειγμα θα επιμείνει στο να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «κι όποιος θέλει ας συμπαραταχθεί».

Η ομάδα Σαχινίδη-Μωραΐτη θα επιμείνει στο θέμα της αυτοοργάνωσης θεωρώντας ότι όσοι εκλεγούν στο συνέδριο θα είναι σάρκα του ΠΑΣΟΚ. Ομοίως η Φώφη Γεννηματά θα επιδιώξει να κλαδέψει κι άλλο την Ελιά, θεωρώντας ότι μόνη λύση είναι μία δημοκρατική παράταξη με κεντρικό κορμό το ΠΑΣΟΚ και αρχηγό την ίδια (;).