Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μιλώντας στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα

Ο υπουργός έκανε λόγο για «απτά σημεία ανάπτυξης», ενώ προσέθεσε πως υπάρχουν σαφείς και θετικές ενδείξεις αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας. Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας σε μία σειρά από δείκτες όπως «“doing business”» όπου η χώρα ανέβηκε κατά  κατά 17 θέσεις και στην ανέλιξή της κατά 100 θέσεις στην κατηγορία «“starting business”».

Έκανε λόγο δε για «αύξηση κατά 46% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούνιο ως ένα «μικρό δείγμα αλλαγής του κλίματος».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια της παθητικής αναμονής. Οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα και με τη γνώση των περιορισμένων δυνάμεων που διαθέτουμε», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας  και προσέθεσε πως είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι «δομικές μεταρρυθμίσεις» με κεντρικό άξονα «λιγότερο κράτος, περισσότερο χώρο στον ιδιωτικό τομέα»

«Να αποκηρύξουμε το φαύλο παρελθόν μας. Να κάνουμε την Ελλάδα ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Παράλληλα, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης για σταδιακές φορολογικές μειώσεις και παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και των stress tests των τραπεζών, για να συζητηθούν τα «κόκκινα» δάνεια. 

«Απαιτείται προσαρμογή στις νέες οικονομικές συνθήκες και η δημιουργία παράλληλης με τον Πτωχευτικό Κώδικα έκτακτης διαδικασίας, ώστε αφ' ενός μεν να στηριχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις και να επιστρέψουν στην οικονομική τους δραστηριότητα, αλλά να μην επιτρέπεται και στις επιχειρήσεις κενές περιεχομένου να εγκλωβίζουν παραγωγικές δυνάμεις» τόνισε και προσέθεσε: 

«Η αξιοποίηση των εργαλείων χρηματοοικονομικής τεχνικής και της εκμετάλλευσης των βέλτιστων πρακτικών μόχλευσης, είναι απαραίτητη ώστε να δημιουργηθεί η μέγιστη δυνατή ρευστότητα».