Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν οι αλλαγές στα εργασιακά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα, κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξή Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ράις ανέφερε ότι ο Πολ Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της τρόικας βρίσκονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για συζητήσεις σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» και η αποστολή, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε σε σημεία της χθεσινής ομιλίας του αξιωματούχου του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, μιλώντας για «συγκρατημένη αισιοδοξία», με βάση τη μέχρι τώρα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Ράις επανέλαβε, ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται ανάπτυξη για πρώτη φορά από το 2007.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις πιθανές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στις απεργίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να κάνει σχολιασμό για αντιδράσεις και «διαφορετικές θέσεις» στην κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνοντας τα όσα υποστήριξε ο κ. Γκογιάλ, σημειώνοντας ότι σ' αυτά τα θέματα υπάρχει «συγκριτικά μικρότερη πρόοδος» και ότι «η έγκαιρη εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) θα είναι το κλειδί».

Για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ράις είπε, ότι «δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για το ύψος ή το κόστος, αλλά μπορώ να πω, ότι είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», διατυπώνοντας την άποψη, ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί «θεμελιώδη στόχο» του ελληνικού προγράμματος και ότι ακόμη θα πρέπει να διανυθεί «πολύ δρόμος» ώστε να ανακτηθεί στις αγορές «πλήρης πρόσβαση».

Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στο θέμα της «μείωσης των φορολογικών βαρών», τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχυνθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί ένα «μεγάλο μέρος» του προγράμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται «κατά δίκαιο τρόπο».