Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα «βλέπει» η αυστριακή εφημερίδα Die Presse σε εκτενές δημοσίευμά της για τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές και την επιστροφή της τρόικας χθες, Τετάρτη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως το κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί, μερικές επιχειρήσεις επενδύουν και πάλι, ενώ αναφορά γίνεται στην είσοδο επιχείρησης στο χρηματιστήριο για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια. 

Η Ελλάδα, τονίζει η εφημερίδα, επιχειρεί μια σταδιακή επιστροφή στις χρηματαγορές, προτιθέμενη, έπειτα από μια πρώτη, επιτυχή έκδοση πενταετούς διάρκειας ομολόγων, να εκδώσει εκ νέου ομόλογα, μία κίνηση που έρχεται λόγω της λήξης στα τέλη της χρονιάς του προγράμματος βοήθειας προς τη χώρα. 

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι από το συνολικό ποσό των 240 δισ. ευρώ του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα απομένουν να δοθούν ακόμη 2,8 δισ. ευρώ και την Τετάρτη έφθασε στην Αθήνα η τρόικα για ελέγχους ώστε να γίνει εκταμίευση ενός δισ. ευρώ, για το οποίο υπάρχει ήδη «πράσινο φως» από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

 Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, η επίσκεψη της τρόικας στοχεύει κυρίως στην προετοιμασία του προγραμματιζόμενου για τον Οκτώβριο τελικού ελέγχου της.

Η εφημερίδα καταλήγοντας τονίζει πως από το τέλος της χρονιάς η χρηματοδότηση του χρέους της Αθήνας θα εξαρτάται και πάλι μόνον από τις χρηματαγορές και αντ’ αυτού θα τερματιστεί η άμεση επιρροή των διεθνών πιστωτών στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.