Εν μέσω έντασης και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και ανάμεσα σε άλλα φέρνει νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στον δημόσιο τομέα. 

«Οι άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις που πραγματικά αξίζουν» τόνισε κατά την ομιλία του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για ένα «νέο σύστημα επιλογής των ηγετών της δημόσιας διοίκησης διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος, που θα αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό» έκανε λόγο ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Αυγενάκης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η Αφροδίτη Σταμπουλή, τόνισε πως το νομοσχέδιο αφήνει «απροσδιόριστο περιθώριο να διαιωνίζονται οι πρακτικές των μεταβατικών διατάξεών του και μάλιστα με ευνοημένα τα ίδια πρόσωπα τα οποία επωφελήθηκαν και στο παρελθόν».

«Κάποια στιγμή, όλοι οφείλουμε να μπούμε μπροστά στις ευθύνες μας. Πέρα από υπεκφυγές, πέρα από γενικολογίες, πέρα από καταγγελτικό λόγο, οφείλουμε να πούμε τι είναι αυτό που όλοι μαζί ονομάζουμε σύγχρονο σύστημα, αντικειμενικό, σύστημα αρίστων επιλογών», τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων σημείωσε πως η αξιοκρατία δεν πραγματώνεται μόνο με τεστ και συνεντεύξεις και ζήτησε τη μοριοδότηση όλων των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων για όλες τις επιλογές, προαγωγές και κρίσεις.

«Το νομοσχέδιο στοχεύει στην πλήρη άλωση των θέσεων προϊσταμένων από την κυβέρνηση και στην εγκαθίδρυση μιας διοικητικής πυραμίδας, κομματικά ελεγχόμενης» υποστήριξε εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.

«Πρέπει να ξαναδούμε με άλλο πρίσμα το τι ακριβώς υπηρετεί πέραν της τεχνικής και τεχνοκρατικής και γραφειοκρατικής και δημοσιοϋπαλληλικής πλευράς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», είπε ο Γιάννης Πανούσης από τη ΔΗΜΑΡ.

Από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε πως στόχος είναι «η διαμόρφωση μιας κρατικής διοίκησης πιο συγκεντρωτικής, επιτελικής, στενά δεμένης με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετικής απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα».

Για νομοσχέδιο που μας πάει δεκαετίες πίσω, εγκαθιδρύοντας το φαύλο πελατειακό κράτος από το οποίο -υποτίθεται- θέλει να αποστασιοποιηθεί, μίλησε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών η Θεοδώρα Τζάκρη.