Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μία από τις πιο «καυτές», πολιτικά, ημέρες ξημέρωσε σήμερα για την κυβέρνηση, με τις απαιτήσεις της τρόικας, όπως μεταφέρθηκαν στον Γκίκα Χαρδούβελη και την τροπή που πήρε το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», να αποτελούν τα δύο κύρια ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο ανώτατο επίπεδο κατά τη σύσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στις 11:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δόθηκε ξεκάθαρα χθες το βράδυ από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist στο Καβούρι.

Το μέτωπο κατά των δανειστών

Το «όχι» των εκπροσώπων των δανειστών στον κυβερνητικό σχεδιασμό για φοροελαφρύνσεις και κυρίως η επιμονή τους στη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, είναι το βασικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου, αν και πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών για τη στάση της κυβέρνησης.

«Τώρα είναι η ώρα για να γίνει και το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση των αδικιών και τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα τα οποία θα διασφαλιστούν μόνο όταν μπούμε για τα καλά στην ανάπτυξη» δήλωσε από το Καβούρι για τη στρατηγική της κυβέρνησης στην οικονομία ο κ. Σαμαρας.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική πλευρά να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με την τρόικα, τις «ανάσες» που θέλει να δώσει στους πολίτες, ενόψει ενός πολύ δύσκολου φθινοπώρου που θα κρίνει και την ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης.

Στη διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τις φοροελαφρύνσεις και για να μην ληφθούν αλλιώς οι αποφάσεις, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, σχεδιάζει να βάλει στο τραπέζι και τα μέχρι σήμερα «λάθη» στα οποία είχε επιμείνει η τρόικα, όπως ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και η ρύθμιση για τις δόσεις που αφορούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία και τα οποία όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά δημιούργησαν μεγαλύτερα προβλήματα.

Κατά μέτωπο επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τη ΧΑ

Αποτιμώντας την πολιτική κατάσταση έπειτα από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει δημοψήφισμα με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ» και με πιο μακροπρόθεσμη στόχευση, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι καταρχήν για τη λήξη της απεργιακής κινητοποίησης πριν καν ξεκινήσει, έστω και λόγω της πολιτικής επιστράτευσης, αλλά κυρίως γιατί, όπως λένε, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ κατεδαφίστηκε με πάταγο.

«Δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τους τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι-χέρι με τους χρυσαυγίτες!», είναι η χαρακτηριστική φράση από την κατά μέτωπον επίθεση που εξαπέλυσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ χθες βράδυ ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, με αφορμή την απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην παρευρεθούν στη σημερινή συζήτηση, από την κυβέρνηση, δια στόματος της Σοφίας Βούλτεψη, έκαναν λόγο για «υποκρισία και καιροσκοπισμό» και για «προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας».

Η ρητορική της κυβέρνησης απέναντι σε μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, όπως θα εκφραστεί και σήμερα στη Βουλή είναι συγκεκριμένη και συνοψίζεται στη λογική πως όταν διαπίστωσαν ότι οι προτάσεις δεν μπορούσαν να συναθροιστούν και πως θα έπρεπε αναγκαστικά να συμπορευτούν με την Χρυσή Αυγή, καθώς η πρόταση του ΚΚΕ ήταν εντελώς διαφορετική, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή.