Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Τέσσερα πλήγματα σε μία ημέρα είναι πολλά για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα της τάξης του 1,2%.

Η ΔΗΜΑΡ μετρά μείον δύό βουλευτές, μείον δύο στελέχη της μειοψηφίας και επιπλέον μία παταγώδη αποτυχία στους χειρισμούς της στο θέμα του δημοψηφίσματος για την μικρή ΔΕΗ.

Αφού ο Φώτης Κουβέλης έκανε στροφή 180 μοιρών- την οποία εντός της Αγίου Κωνσταντίνου χαρακτηρίζουν κωλοτούμπα- για το θέμα της κεντροαριστεράς κι αποφάσισε να στείλει επιστολή για διάλογο ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, έβαλε την ΔΗΜΑΡ στην περιπέτεια που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ με το δημοψήφισμα.

Αρχικώς συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα στο να συνυπογράψουν οι βουλευτές του κόμματός του την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Αργότερα μπροστά στις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας, έκανε στροφή και πρότεινε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ την δική της ξεχωριστή πρόταση. Κι όταν τα στελέχη του κόμματός του εξέφρασαν αντιρρήσεις μπροστά στον φόβο πως οι υπογραφές των βουλευτών θα μετρηθούν μαζί με τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής τούς καθησύχασε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

Έτσι η σημερινή μέρα ξημερώνει για την Αγίου Κωνσταντίνου με την αγωνία, τι θα γίνει με της ψήφους των χρυσαυγιτών βουλευτών. Ο Φώτης Κουβέλης βλέποντας το αδιέξοδο και τον κίνδυνο ταύτισης με την Χ.Α προειδοποίησε χθες ότι θα αποσύρει την πρόταση του κόμματός του. Όμως το κακό έχει γίνει καθώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης και πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ πανηγυρίζουν γιατί η ΔΗΜΑΡ τούς βοήθησε να ξεπεράσουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα.

Ο Φώτης Κουβέλης περίμενε απλώς την αφορμή για την καρατόμηση του Γρηγόρη Ψαριανού. Και η άρνηση του βουλευτή να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο πρότασης της ΔΗΜΑΡ για το δημοψήφισμα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για τον πρόεδρο του κόμματος. Με τον Ψαριανό άλλωστε είχε προσωπικά ζητήματα από τότε που εκείνος υπαινίχθηκε ότι ο Φ. Κουβέλης συμβουλεύεται την σύζυγό του για θέματα στρατηγικής του κόμματος.

Η ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου και η διαγραφή Ψαριανού άνοιξαν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Η μειοψηφία του κόμματος αντιδρά έντονα και επισημαίνει ότι η ηγεσία παρεκτρέπεται. Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, φίλος του Γρηγόρη Ψαριανού, υπέβαλε την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή. Το ίδιο και ο Γεράσιμος Γεωργάτος κατηγορώντας την πλειοψηφία για αναξιοπρέπεια.

Κατά τα άλλα η ΔΗΜΑΡ ετοιμάζεται για διάλογο των κεντροαριστερών δυνάμεων αλλά και για το συνέδριο του Σεπτεμβρίου στο οποίο δεν θα πάει η μεταρρυθμιστική τάση...