Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Το δρόμο για την Ηρώδου Αττικού αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την παρέμβαση του για το θέμα του δημοψηφίσματος  στο θέμα της ΔΕΗ ενώ θα καταγγείλει και την τακτική της κυβέρνησης  ως αντισυνταγματική.

Η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μετά την χθεσινή απόφαση της ΚΟ και του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συμμετέχει στην συνεδρίαση του Α θερινού τμήματος το οποίο αναρμοδίως όπως λένε θα αποφασίσει αν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κοινό περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών τους επαρκούν για να πάει το θέμα του δημοψηφίσματος  στην Ολομέλεια.

Όπως έλεγαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναλάβουν και άλλες πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα αυτό από την στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πραξικοπηματικό τρόπο την όλη διαδικασία.

Όπως υποστηρίζουν ο δρόμος που θα έπαιρνε η κυβέρνηση είχε φανεί εδώ και μέρες αφού και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη στις δηλώσεις της είχε επιμείνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα αλλά και οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν επάνω σε αυτό το μοτίβο.

«Τελικά πέρασε η κυβερνητική γραμμή στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την επιμονή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι στην  τελευταία συνεδρίασή του το θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει για ένα θέμα στο οποίο δεν έχει καμία αρμοδιότητα. 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης στις δηλώσεις που έκαναν  μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης της ΚΟ και του ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι « Η κυβερνητική  απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής.»

«Η κυβέρνηση με την πρακτική της κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον Κανονισμό της Βουλής» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο της Βουλής, να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον  Κανονισμό της Βουλής  συζήτηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επί του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ. Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση αυτή υπήρχαν - και ήταν αυτονόητο ότι υπήρχαν και υπάρχουν  - οι 120 βουλευτές τουλάχιστον, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που ζητάνε συζήτηση για δημοψήφισμα πάνω στο νόμο για τη μικρή ΔΕΗ.

Τονίσαμε επίσης ότι όχι μόνο υπάρχουν 120 κατά το Σύνταγμα  και τον Κανονισμό της Βουλής  αριθμός βουλευτών που ζητάει το δημοψήφισμα επί του ψηφισθέντες νόμου αλλά και ο ψηφισθείς νόμος δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα, αντιθέτως αφορά ένα μείζον κοινωνικό θέμα. Τα λέω αυτά επεσήμανε ο Π. Λαφαζάνης διότι, η κυβέρνηση, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στη Διάσκεψη των προέδρων δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, αμφισβήτησαν την ύπαρξη των 120 με μια σειρά διάτρητων επιχειρημάτων

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμεινε ακόμα ότι παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι το θέμα είναι πολιτικό και  δημοσιονομικό αυτό είναι καθαρά κοινωνικό.  «Είναι εντελώς παράλογο να λένε ότι το θέμα αυτό που αφορά στην ενέργεια, στην ηλεκτρική κάλυψη των νοικοκυριών δεν είναι κατ’εξοχήν κοινωνικό ζήτημα και μάλιστα σε μια περίοδο που ένα σημαντικότατο μέρος των νοικοκυριών δεν έχει ηλεκτρική ενεργεία, δεν έχει φως, δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Το ζήτημα  είναι καθαρά κοινωνικό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αντίδραση βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι τις τελευταίες ώρες έχουν αντιδράσει έντονα  με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.