Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και το περιβάλλον του, δεν έπαψαν ποτέ αυτά τα δύο χρόνια να προσδοκούν την επιστροφή του. Και να εργάζονται για αυτό. Τελευταία ωστόσο, επικράτησε ο ρεαλισμός και συνειδητοποίησαν ότι αφού αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα,  καλό είναι  να κάνουν ένα μικρό βήμα πίσω για να επανέλθουν μόλις  εμφανιστεί η ευκαιρία.

 Κάπως έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει την ενασχόληση του με τα διεθνή, άλλωστε του αρέσει να θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό διεθνούς εμβέλειας και έτσι να συμπεριφέρεται.  Αυτή την περίοδο ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις του και  με το 15ο ετήσιο ‘’Συμπόσιο της Σύμης’’ που διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου και  φέτος θα πραγματοποιηθεί  στις Σπέτσες από τις 14 έως τις 18 Ιουλίου με θέμα  "Re-imagining Democracy".

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει πάντως ότι πρόκειται για ένα πολύ κλειστό συμπόσιο (συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν λάβει προσκλήσεις και απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους) ενώ από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ανοιχτή διακυβέρνηση. Ένα κλειστό  συμπόσιο  δηλαδή  για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τη δημοκρατία!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κλειστή ζύμωση στην οποία εδώ και χρόνια συμμετέχουν σταθερά πολλά πρόσωπα και πολιτικοί, ορισμένοι όχι και τόσο αναμενόμενοι, όπως π.χ ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.  Από τα πρόσωπα που συμμετείχαν κάθε χρόνο ενεργά στο συμπόσιο είναι και ο Άλεξ Ρόντος, του οποίου το όνομα όμως τώρα εμπλέκεται στην έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη για το σκάνδαλο των ΜΚΟ.

 Όσο για τα οικονομικά του Συμποσίου, προφανώς η περίοδος που τα χρήματα ήταν άφθονα έχει περάσει (παρότι το ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου που το διοργανώνει εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από δημόσιους  πόρους).  Αυτή τη χρονιά, όπως ανακοινώθηκε, θα λειτουργήσει κι ένα workshop στο οποίο  οι συμμετέχοντες θα πληρώσουν τα έξοδά τους.