Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι το επόμενο «μέτωπο» που σχεδιάζει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην κυβέρνηση, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ικανοποιημένο τους χειρισμούς στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και τον Αλέξη Τσίπρα να σκοπεύει να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, όπως είχε γράψει νωρίτερα το newpost.gr.

Οι αντιδράσεις για τον αιγιαλό θα ακολουθήσουν τις σχετικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, και θα περιλαμβάνουν με την κινητοποίηση αυτήν τη φορά, οργανώσεων και κινημάτων νεολαίας, κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την πρώτη του κίνηση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (19:30), με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ακτές και ο αιγιαλός αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλεονέκτημα της χώρας, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και προόδου. Ωστόσο, προσθέτει, στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των μνημονίων, και με σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, αποκλείουν τους πολίτες από την πρόσβαση στις παραλίες, οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, ενώ απειλούνται σοβαρές οικολογικές καταστροφές από τις τουριστικές δραστηριότητες που προωθούνται με «κατεπείγουσες» αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «τους ενεργούς κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου για να αποκρούσουμε από κοινού αυτές τις πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την βιώσιμη οικονομία».

Ο απολογισμός της «μάχης» για τη ΔΕΗ και η συνάντηση με Παπούλια

Όσο για το πρώτο «μέτωπο»; Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος, είναι ότι η πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» απορρύθμισε την κυβέρνηση, η οποία «με κινήσεις πανικού οχυρώθηκε πίσω από αντιδημοκρατικές ενέργειες για να μην υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα».

Σε μια σύντομη καταρχάς αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο την «μικρή ΔΕΗ», που έκαναν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε μεν η απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα όμως διατυπώθηκαν θετικά συμπεράσματα για τη δράση του κόμματος.

Στα θετικά στοιχεία, στελέχη του κόμματος εντάσσουν την κινητοποίηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορές, γύρω από το αίτημα του δημοψηφίσματος, κάτι που πιστεύουν ότι προσέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων ηγετική θέση στο πολιτικό σκηνικό. Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική πρωτοβουλία του κόμματος, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία, κάτι που διαπιστώνεται και από τα μηνύματα που λαμβάνουν τα κομματικά όργανα, αλλά και οι οργανώσεις και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σύνολο των θεμάτων αυτών αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που θα ζητήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ερχόμενη εβδομάδα.