Την αναγκαιότητα αλλά και την πρόθεση να αγοραστούν καινούργια πυροσβεστικά αεροσκάφη εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψη του στην 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, στην Ελευσίνα.

Μαζί του, στη βάση των Καναντέρ, ήταν ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

Οι υπουργοί εξήραν τη γιγάντια μάχη που δίνουν κάθε χρόνο όσοι εμπλέκονται με την κατάσβεση των πυρκαγιών με ιπτάμενα  μέσα και τους ευχαρίστησαν εκ μέρους της πολιτείας.

Αρχικά, ενημερώθηκαν από το διοικητή της Μοίρας για την προετοιμασία, την κατάσταση των πυροσβεστικών εναέριων μέσων, το διαθέσιμο τεχνικό και ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούνται με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Κικίλιας παρακολούθησαν επίδειξη πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε:

«Η συνεργασία των δύο υπουργείων είναι ιδιαίτερα σημαντική και από κοινού έχουμε αποφασίσει να προωθήσουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε και το υπάρχον υλικό, τα πτητικά μέσα να τύχουν της απαραίτητης συντήρησης, να είναι όλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και στο μέλλον η χώρα μας να έχει περισσότερο θωρακιστεί με καινούρια αεροπλάνα, που θα ανταποκρίνονται με πληρότητα και αποτελεσματικότητα στην αποστολή τους. Αυτή είναι η δουλειά του Κράτους: Να προνοεί, να προβλέπει, να προετοιμάζεται. Από την άλλη πλευρά όμως, πολύ σημαντικότερη είναι η συμβολή των χειριστών, αλλά και των μηχανικών στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, ώστε τα πτητικά μέσα να είναι πάντοτε σε διαθεσιμότητα και να είναι αποτελεσματικά». 

Από την πλευρά του ο Β. Κικίλιας είπε:

«Εκτιμούμε βαθύτατα τη συμβολή σας (Πολεμική Αεροπορία) στο έργο μας. Είναι ένα έργο δύσκολο. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους, όμως τολμώ να πω και μετά τη σημερινή επίσκεψη, ότι η ψυχή του Έλληνα υπάρχει στα Σώματα Ασφαλείας, υπάρχει στους μηχανικούς, τους χειριστές, τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και υπάρχει επίσης εξίσου στο Ελληνικό
Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο είναι πλήρες ανεπτυγμένο σε όλη την Ελλάδα και έτοιμο να αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν
όλες τις προκλήσεις μιας αντιπυρικής περιόδου». 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για είπε ότι: «ήδη αυτή τη στιγμή επιχειρούν κοντά στα 14 αεροπλάνα και μέσα σε μία βδομάδα θα τα έχουμε φτάσει στα 16 (από τα 21 συνολικά που διαθέτουμε).

Ως γνωστόν η κατασκευάστρια εταιρία των πυροσβεστικών αεροσκαφών μας είχε επιβάλει εμπάργκο  ανταλλακτικών για τα Καναντέρ.

Τους δύο υπουργούς συνόδευσαν ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου.