Όλα τα ανοιχτά ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος στις μέχρι στιγμής συναντήσεις των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών που επέστρεψαν από την Τετάρτη στην Αθήνα, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά το χθεσινό γύρο επαφών με την τρόικα, το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών πέρασαν οι υπουργοί Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης για τις πρώτες διερευνητικές επαφές.

Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στο κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου ταμείου σύνταξης από το 2015 με την παράλληλη θέσπιση του ατομικού βιογραφικού ασφαλισμένου ώστε να γίνεται η απονομή της σύνταξης αυτόματα, και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση είχε περιγραφικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα τέθηκε το θέμα των αλλαγών που δρομολογούνται στο ασφαλιστικό αυτό το διάστημα, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ εξετάστηκαν πολιτικές για ενίσχυση της απασχόλησης.

Στην επόμενη συνάντηση θα εξετασθεί και το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια επί πλέον μονάδα.

Ομαδικές απολύσεις και νέος συνδικαλιστικός νόμος βρέθηκαν εκτός ατζέντας, και σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, τα «καυτά» ζητήματα παραπέμπονται στην επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβρη και η συζήτηση για τα ΜΗΣΥΦΑ

Μετά τον Γιάννη Βρούτση, η τρόικα είδε τον νέο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με βασικό αντικείμενο της συνάντησης την παρακολούθηση των δαπανών στον τομέα της υγείας.

Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων, εισφορές του ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να τηρείται ο προϋπολογισμός του, και στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Η τρόικα εξάλλου ζήτησε εκ νέου αύξηση κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων – καθώς ανέρχεται σε 18%- 20% του συνόλου- ενώ θεωρείται ανέφικτος ο στόχος που έχει τεθεί για ποσοστό 60% έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή η συζήτηση για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) μετατέθηκε για τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η μελέτη από διεθνές ινστιτούτο για την καταγραφή των τιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στη συγκεκριμένη αγορά.

Ζητούν λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια τέθηκε το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και τα θέματα της ρευστότητας και της μείωσης της γραφειοκρατίας, μέσω της απλοποίησης της αδειοδότησης.

Για τα «κόκκινα» δάνεια η όποια ρύθμιση αποφασιστεί για αυτό το θέμα «δεν θα έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» σχολίασε μετά τη συνάντηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, με τους δανειστές να ζητούν λύση.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Το υπουργείο γνωστοποίησε στα στελέχη της τρόικας ότι έχει στόχο να προχωρήσει σε μελέτη για να διαφανεί εάν ωφελεί το μέτρο την αγορά «και αν δεν είναι αποδοτικό δεν θα επιμείνουμε στην εφαρμογή του» είπε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για το σχέδιο της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν να υπάρξει ένα πλάνο και έγινε ενημέρωση και για την επόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που σχεδιάζεται (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, κατασκευές).