Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Για γερά νεύρα αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, της πρώτης μετά τις ευρωεκλογές, που καλείται να επικυρώσει την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η συνεδρίαση του οργάνου αν κρίνει κανείς από την προετοιμασία που ήδη έχουν κάνει οι επιμέρους κομματικοί στρατοί αναμένεται να έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο Θάνος Μωραΐτης αν και ικανοποιημένος από την εγκατάλειψη του όρου «Ελιά» θα μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή και δεν αποκλείεται να επαναλάβει ότι την ηγεσία της παράταξης θα πρέπει να αναλάβει ένα νέο πρόσωπο που να ενώνει την βάση της. «Θα πω αυτά που πρέπει να πω» έλεγε χθες στους συνεργάτες του υποσχόμενος ότι η Κεντρική Επιτροπή δεν θα είναι μία τυπική διαδικασία αλλά θα έχει καίριες πολιτικές παρεμβάσεις

Ομοίως και άλλα στελέχη της ομάδας των 11 αναμένεται να ρίξουν το γάντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζητώντας του να διαβεβαιώσει ότι θα γίνει ένα συνέδριο ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονικές διαθέσεις.

Ο Νίκος Σηφουνάκης που συμμετείχε στα περίφημα γεύματα των τεσσάρων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με τους τέσσερις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, αν και σε ταξίδι στις ΗΠΑ για την κοινοβουλευτική σύνοδο του ΝΑΤΟ φρόντισε να στείλει μήνυμα πως πρέπει να γίνει συνέδριο του Κινήματος όπου θα εξετασθούν όλα τα θέματα από μηδενική βάση: «Αξίες, οράματα, πολιτικές θέσεις, ηγετική ομάδα» Και να υπενθυμίσει ότι όλα τα θέματα θα πρέπει να είναι ανοιχτά και με αυτονομία.

Επίσης η Κίνηση των 75 με επικεφαλής τον Μιχάλη Καρχιμάκη θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να δεσμευτεί και να αποφασίσει ότι η πολιτική και οργανωτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητείται καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συγχωνεύεται, δεν διαλύεται, δεν απορροφάται και δεν εξαϋλώνεται. Επίσης η ομάδα Καρχιμάκη θα επιμείνει στην διενέργεια συνεδρίου ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και θα αποτελέσει το κυρίαρχο όργανο «για να αποφασίσει για τα πάντα». Θα επαναλάβει δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κλείσει οριστικά τον κύκλο της συνεργασίας με τη ΝΔ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με συνέντευξή του στο newpost.gr αναφέρει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει επιτέλους προγραμματικός διάλογος μεταξύ των δύο ιστορικών ρευμάτων, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και της Ανανεωτικής Αριστεράς που εκφράζεται από την ΔΗΜΑΡ.

Βεβαίως σ’ όλα αυτά καλείται να απαντήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δεν είχε ανοίξει μέχρι χθες το βράδυ τα χαρτιά του ούτε καν στους στενούς του συνεργάτες.