Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Κανονικά θα ακολουθήσει η κυβέρνηση τον οδικό χάρτη με τις φοροελαφρύνσεις που είχε παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είναι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της 5ης και τελευταίας αξιολόγησης που θα κληθεί να κάνει η τρόικα μετά το τέλος αυτής της επίσκεψής της στην Αθήνα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στα παιχνίδια των δανειστών μας, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική και κοινωνική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά τις κάλπες του Μαΐου. Οι κόκκινες γραμμές έχουν τεθεί και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι όποιες αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις να ληφθούν μονομερώς, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Στην κυβέρνηση πάντως δεν μιλούν για ρήξη, αλλά για προθέσεις που εκφράστηκαν από τις δύο πλευρές, προκειμένου να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. «Εμείς τους είπαμε ότι θα πρέπει να ξεχάσουν οποιαδήποτε σκέψη για νέα μέτρα και αυτοί μας απάντησαν να ξεχάσουμε τις φοροελαφρύνσεις», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Newpost.gr.

Παρά τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών πάντως, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει, όπως έκανε προχθές από το βήμα του Economist, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων θα συνεχιστεί κανονικά.

«Τώρα είναι η ώρα για να γίνει και το επόμενο βήμα για την αποκατάσταση των αδικιών και τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, χωρίς όμως να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα», ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε ο κ. Σαμαράς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η μεγάλη μάχη ωστόσο θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μέχρι τότε στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να διαταραχθεί η καλή πορεία της οικονομίας, με τον τουρισμό να σημειώνει ρεκόρ και τους επενδυτές να πυκνώνουν τις επισκέψεις στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό στόχος είναι αυτή η επίσκεψη της τρόικας να ολοκληρωθεί γρήγορα και χωρίς απώλειες, κάτι που δεν σημαίνει όμως υποχώρηση και αλλαγή του σχεδιασμού.

Ο σχεδιασμός αυτός συζητήθηκε στις δύο μεγάλες συσκέψεις που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην πρώτη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συμμετείχε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, ενώ στη δεύτερη που έγινε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, παραβρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων ανακούφισης των πολιτών, που περιλαμβάνει από αύξηση των δόσεων για αποπληρωμή χρεών και διευκολύνσεις για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, μέχρι μείωση και σε άλλες κατηγορίες του ΦΠΑ, του πετρελαίου θέρμανσης και της έκτακτης εισφοράς για το 2015.

Παράλληλα το Φθινόπωρο θα παρουσιαστεί και ο οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει τη συνολική μείωση των συνολικών βαρών για τις επιχειρήσεις με ενιαίο φόρο 15% και για τα φυσικά πρόσωπα με ανώτατο φορολογικό συντελεστή 33%. Ο χάρτης αυτός θα εφαρμοστεί σταδιακά και σε καμία περίπτωση η ανακοίνωσή του, αλλά και η όποια εξέλιξη στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως ξεκαθαρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου δεν σημαίνει και πρόωρες εκλογές.

Ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος λένε τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς χρειάζεται χρόνος να γίνουν χειροπιαστά τα οφέλη για την κοινωνία και την τσέπη των πολιτών και οι εκλογές τον Οκτώβριο θα κατέστρεφαν την όλη προσπάθεια. «Ο μόνος τρόπος να στηθούν πρόωρες κάλπες, θα είναι λόγω της αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η δυσμενής αυτή εξέλιξη για τη χώρα θα φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στο newpost.gr.