Ο κ. Παπανδρέου είναι απολύτως σαφές ότι θα διανύσει μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εβδομάδες της Πρωθυπουργικής του θητείας. Θα είναι αναγκασμένος καθημερινά να μετέχει- αλλά κυρίως να αποφασίζει για κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα- στις συνεδριάσεις κομματικού, κοινοβουλευτικού η κυβερνητικού οργάνου.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο κ. Παπακωνσταντίνου να αποκαλύψει επιτέλους σε άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το περιεχόμενο του περιβόητου Εθνικού σχεδίου 2012-2015, παίρνοντας μια πρώτη γεύση περί αποκρατικοποιήσεων. Το σχέδιο του κ. Υπουργού των Οικονομικών, σε διαφορετικούς πολιτικούς κύκλους, έχει δεχτεί επιθετικές και μάλλον απειλητικές παρατηρήσεις. Πέραν όμως αυτών αναμένεται και οι αντίδραση του Τύπου η οποία κατά κύριο λόγο φαίνεται να μετατοπίζεται στο «ποιος θα υλοποιήσει το νέο σχέδιο;»
Πρόκειται για το πλέον βασανιστικό ερώτημα για τον Πρωθυπουργό ο οποίος φαίνεται να επιμένει στην διατήρηση του κ Παπακωνσταντίνου στην θέση του, χωρίς ωστόσο να έχει πλήρως συνειδητοποιήσει ότι ο τύπος αντίδρασής του σχετικά με την παραμονή ή όχι του Υπουργού Οικονομικών έχει κουράσει αφόρητα.

Η κοινωνία στο μεταξύ έχει απολύτως πειστεί ότι η ακολουθούμενη πολιτική ευνοεί την οικονομική και νομισματική ολιγαρχία χωρίς να αφήνει περιθώρια ανάσας στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. «ο κ. Παπακωνσταντίνου ακολουθεί τις κρυφές στρατηγικές των πολυεθνικών» υποστηρίζει κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Παράλληλα έχουν γεννηθεί πολλά ερωτήματα για τις μυστικές συνομιλίες του «τσάρου» τόσο με τον κ. Σόρος όσο και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Τη ίδια ώρα έχει σημάνει συναγερμός  στο Μέγαρο Μαξίμου αφού τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναμένεται να αναλάβει ο κ. Παπανδρέου.

Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού , βλέποντας κιόλας την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση, σκέπτονται να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους υποχρεώνοντας  τον Γιώργο Παπανδρέου ξεκαθαρίσει θεσμικά το τοπίο σε μια αγωνιώδη  προσπάθεια προκειμένου να διαλυθούν οποίες αμφισβητήσεις εκδηλώνονται από πλευράς των διατελούντων υπό νευρικό κλονισμό «πρασίνων» βουλευτών.

Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί όλα τα κοινοβουλευτικά και κομματικά όργανα με στόχο να μην υπάρξουν διαρροές κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο στρατηγικής προσαρμογής 2012-2015.
Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείται το άτυπο υπουργικό συμβούλιο , ενώ θα υπάρξει και κανονική συνεδρίαση  όπου θα ενημερωθούν όλοι οι υπουργοί για τα νέα μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στην ατζέντα υπάρχει ακόμη η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά  και η συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου.

Παραλλήλως θα επιχειρηθεί να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης  με εκείνους τους βουλευτές που αντιδρούν. Πρώτη στη λίστα η κ.  Βάσω Παπανδρέου η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να ρίξει νερό στο κρασί της. Και δεν είναι η μόνη είναι μια σειρά από βουλευτές οι οποίοι έχουν μάλλον ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν  τον νόμο Παπακωνσταντίνου με τα νέα μέτρα και τα «φρουτάκια» .
Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου με το πολιτικό ζήτημα σε συνδυασμό με τα οικονομικά και τις υποχρεώσεις έναντι της «Τρόικας»;

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός δεν σκέπτεται προς το παρόν ούτε πρόωρες εκλογές ούτε αλλαγές στην κυβέρνηση. Εκτός και αν ο ίδιος δεν τους έχει ενημερώσει τις τελικές του αποφάσεις που σε κάθε περίπτωση ο χρόνος που του απομένει για να τις εκδηλώσει είναι εξαιρετικά ελάχιστος.

Τις πρόωρες εκλογές τις απορρίπτουν κατηγορηματικά κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Μάλιστα σε πολλούς έχει αποτυπωθεί η φράση του υπουργού υγείας «δεν ξέρω αν θα προλάβουμε να φτάσουμε στις εκλογές». Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα στο τραπέζι. Πάντως το έβαλε στο προσκήνιο, είτε σε συνεννόηση με το Μαξίμου είτε με δική του πρωτοβουλία ο Χάρης Παμπούκης με αποτέλεσμα στο παρασκήνιο οι συνάδελφοι του να τον «καρφώνουν». Επισήμως θέμα εκλογών δεν υπάρχει, ανεπισήμως αρκετοί βουλευτές φροντίζουν να κάνουν περιοδείες και να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και καιρό.

«Ο ανασχηματισμός περνάει από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου» επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. «Για να υπάρξει ανασχηματισμός που θα αλλάξει τη δυναμική αυτής της κυβέρνησης και θα σημάνει και διαφορετική οπτική στην οικονομική πολιτική πρέπει να απομακρυνθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου» τονίζουν . Όμως κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι καθώς ο υπουργός των οικονομικών μπορεί να δέχεται τα πυρά υπουργών και βουλευτών όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί μέσα από την κυβέρνηση που θεωρούν ότι και δύσκολες αποφάσεις έχει πάρει και τη χώρα εκπροσωπεί σε καλό επίπεδο στο εξωτερικό και είναι προσηλωμένος στην κυβερνητική γραμμή. Τα πάντα χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις θα κριθούν στις 15 Μαΐου όταν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο το εθνικό σχέδιο. Το σενάριο που ανέφερε πως το σχέδιο θα ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία απορρίφτηκε κατηγορηματικά από την κυβέρνηση με την φράση «δεν παίζουμε με το μάλλον της χώρας και του λαού».