current views are: 1

12 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση08:20

Δέσμευση Μητσοτάκη για τις 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών. 

Δημοσίευση 08:20’
αρθρο-newpost

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών. 

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου με την τρόικα βρέθηκαν μεταξύ άλλων η διαθεσιμότητα, οι απολύσεις, η αξιολόγηση των υπαλλήλων και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθεί ο στόχος για τις απολύσεις το 2014 (με βάση το Μνημόνιο, απομένουν ακόμη 6.500- 7.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους). «Όπως εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, έτσι και αυτοί τις δικές τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η τρόικα είχε ζητήσει επιπλέον 6.000- 8.000 απολύσεις για τη διετία 2015 -2016, ωστόσο η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει την ολοκλήρωση του ελέγχου για επίορκους υπαλλήλους, κυρίως για αυτούς που είτε προσελήφθησαν, είτε- κατά βάση- μονιμοποιήθηκαν με πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα να βρεθούν και άλλοι υπάλληλοι εκτός Δημοσίου, από τις νέες καταργήσεις ή συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, δεν υπάρχει πρόοδος, λόγω της «λευκής απεργίας» στη διαδικασία από την ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο κορυφαίο παράγοντα, η πλειονότητα των Γενικών Διευθυντών «κάνει την δουλειά της», ενώ το υπουργείο αναμένει και την απόφαση της Δικαιοσύνης, στην οποία έχει προσφύγει κατά της απεργίας.

Για τη διαδημοτική κινητικότητα, τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέπεμψαν στις συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών και τρόικας. Σημειώνεται ότι, μετά από πέντε αναβολές, μέσω της διαδημοτικής κινητικότητας έχουν μετακινηθεί μόνον περίπου 900 άτομα από το σύνολο των 3.000 υπαλλήλων που έπρεπε να ενταχθούν στη διαδικασία.

Για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, το υπουργείο αναμένει σχετική μελέτη, η οποία θα καταδεικνύει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα και στις ίδιες θέσεις, αλλά και παθογένειες (π.χ. μεταξύ υπαλλήλων με ομοειδείς δραστηριότητες, ενώ εμφανίζονται απόφοιτοι δημοτικού να αμείβονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Μάλιστα εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τον ΟΟΣΑ (άρση των διοικητικών βαρών), το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση. Με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να αναφέρει ότι «δεν ξέρω εάν θα έχει και τα άλλα προαπαιτούμενα».

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει μεγαλύτερη υποστηρικτική διάθεση από ό,τι το ΔΝΤ, σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο σκέλος της μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρά μέτρα.


σχετικα αρθρα