Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Κρύα» φαίνεται ότι είναι η μέχρι στιγμής σχέση του Αντώνη Σαμαρά και του Γκίκα Χαρδούβελη. Η χημεία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα δεν υπάρχει με τον διάδοχό του.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει συναντηθεί και συνομιλήσει με τον Γιάννη Στουρνάρα αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, κάτι ασυνήθιστο, καθώς με τον πρώην Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο υπήρχε απόσταση και μια κυρίως θεσμική σχέση.

Φαίνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να εμπιστεύεται πολύ περισσότερο τον νυν διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και λιγότερο το νέο «τσάρο» της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να μην είναι και τόσο ευχαριστημένος με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος ένα μήνα μετά την τοποθέτησή του στη θέση του υπουργού Οικονομικών ακόμα…ψάχνεται και οι μυημένοι λένε ότι «έχει πνιγεί», ενώ χαρακτηρίζεται από μεγάλη αναβλητικότητα.

Ήδη ακούγονται πολλά αρνητικά σχόλια για τον πανεπιστημιακό καθηγητή που ανέλαβε πολιτικό πόστο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς υπάρχει μπροστά μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του newpost, ο Πρωθυπουργός έχει αρκετά παράπονα από τον υπουργό Οικονομικών και δεν αποκλείεται, αν και ο Γιάννης Στουρνάρας είναι στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας να αναλάβει πιο ενεργό δράση για να βοηθήσει τον Γκίκα Χαρδούβελη.

Και επειδή διατυπώνονται ερωτήματα κατά πόσο θα μπορέσει ο Γκίκας Χαρδούβελης να φέρει εις πέρας με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το χρέος, συζητείται στο παρασκήνιο ένα παλαιό σενάριο, δηλ. να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα συνδράμει το νέο υπουργό Οικονομικών.

Πάντως ο Πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί, με άκρα μυστικότητα, την Τράπεζα της Ελλάδος και συναντήθηκε προ ημερών επί τρεις ώρες με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος με τη σειρά του πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, τουλάχιστον δημόσια δυο φορές την τελευταία εβδομάδα, ενισχύοντας το σενάριο ότι «κάτι τρέχει με τον Γκίκα Χαρδούβελη».

Επί της ουσίας, όπως εξελίσσεται η σχέση Σαμαρά-Χαρδούβελη, και συγκρίνοντας το επίπεδο συνεργασίας και συνεννόησης του Πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία δυο χρόνια, δεν αποκλείεται να έχουμε «υπουργό Οικονομικών υπό επιτροπεία».