Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Τι σχέση έχει η Άλγεβρα με την Πολιτική; Προφανώς καμία θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος «αδαής» αφού η κυβέρνηση απέδειξε ότι το Σύνταγμα και η τήρησή του υπολείπεται των μακιαβελικών σχεδιασμών της, λένε στην Κουμουνδούρου.

Η «μικρή ΔΕΗ», όντως μικρή αφού η ιδιωτικοποίηση της πέρασε με μόλις 51 ψήφους, εκείνους δηλαδή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατέδειξε όχι μόνο τις αδυναμίες του κυβερνητικού στρατοπέδου, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη λειτουργία του κοινοβουλίου.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έζησαν το «τριήμερο του κυβερνητικού πραξικοπήματος» έλεγαν σε συνομιλητές τους ότι «μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις ωχριά και η Βουλή του 1965», ευθεία σύνδεση των τότε δραματικών γεγονότων με τα αυτά «που ζούμε σήμερα».

Όταν μάλιστα και ο συνήθως χαμηλότονος και εξαιρετικά φειδωλός στις κρίσεις του αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης έφτασε στο σημείο να εντάξει τον Αντώνη Σαμαρά «σε ειδική κατηγορία πολιτικών που απαξιώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, εφαρμόζει καταστροφικές πολιτικές και το ξέρει» τότε οι όποιες σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν οριστικά διαρραγεί.

Στην Κουμουνδούρου πλέον κοιτάζουν την επόμενη μέρα, έχοντας στην φαρέτρα του την καταγεγραμμένη επιτυχία της δημοψηφισματικής κίνησης. 

Στελέχη του κόμματος αναλύουν δύο κρίσιμους παράγοντες:

Ο πρώτος: αποδείχθηκε και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο για την Δημοκρατία, ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί ως ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας, αφού υιοθετεί πρακτικές συνταγματικής εκτροπής». Για τα στελέχη του κόμματος η τακτική αυτή καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα αναγορεύει τον ΣΥΡΙΖΑ σε «βασικό πυλώνα σταθερότητας» αφού όπως επισημαίνεται με νόημα «εμείς κάνουμε ότι προβλέπει το Σύνταγμα, αν η κυβέρνηση το αγνοεί τότε...».

Στη λογική αυτή σχεδιάζονται και οι κινήσεις της επόμενης μέρας, με μείζον θέμα εκείνο των αιγιαλών. Με δεδομένο ότι την προσεχή Τετάρτη έχει προγραμματισθεί «ανοιχτή συνάντηση διαλόγου» με κόμματα, φορείς, οργανώσεις, κατά του ξεπουλήματος των αιγιαλών, η υιοθέτηση ενός νέου «κινήματος» φαίνεται αρκετά πιθανή. Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ( ακόμα επισήμως δεν έχει καθορισθεί)εκτός της συζήτησης για τα της «μικρής ΔΕΗ», είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφορά και τους αιγιαλούς.

Ο δεύτερος: Η «πρόβα τζενεράλε» για τη συγκρότηση του δημοκρατικού Μετώπου, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «στέφθηκε με επιτυχία», τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, ότι η κυβέρνηση «επιστράτευσε στην επιστράτευση» κατά των απεργών και το ότι οι τοπικές κοινωνίες υπερέβησαν τα «κομματικά τους στεγανά», αποδεικνύει ότι «το έδαφος είναι πρόσφορο για κοινωνικές συμμαχίες και πολιτικές πρωτοβουλίες». 

Το στοιχείο των πολιτικών πρωτοβουλιών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά από τις εξελίξεις που σημειώνονται στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ εν όψη του συνεδρίου του. Όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα «το θέρος κρύβει εκπλήξεις» υπονοώντας ότι η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού θα εντείνεται και πως «τίποτα πλέον δεν αποκλείει ραγδαίες εξελίξεις».

Ερωτηματικά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί η στάση του ΚΚΕ. Οι συχνές και ενίοτε «περίεργες» αλλαγή θέσεων με πρόσφατη εκείνη του «ήξεις αφίξεις» για το δημοψήφισμα, η διαφαινόμενη απόσταση μεταξύ Αλέκας Παπαρήγα - Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη Βουλή και υποχρέωσε τον Θανάση Παφίλη να προβαίνει σε αλλεπάλληλες «διορθωτικές» δηλώσεις εκτιμάται ότι «κάτι τρέχει στον Περισσό». Μάλιστα δεν αποκλείουν η δημοσιοποίηση της διακήρυξης της «Κίνησης Κομμουνιστών - Εργατικός Αγώνας» (συμμετέχουν «διαγραμμένα και αποχωρήσαντα παρά τη θέλησή τους στελέχη» όπως τονίζεται στη διακήρυξη) και στην οποία κατηγορούν την ηγεσία του ΚΚΕ για «σεχταρισμό», να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην ηγετική ομάδα του Περισσού, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μεσομακροπρόθεσμα.