current views are: 1

12 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση15:45

Ο Σαμαράς επιμένει για τις φοροελαφρύνσεις και την αποκατάσταση των αδικιών

Η προειδοποίηση της τρόικας προς τον υπουργό Οικονομικών να ξεχάσει τις φοροελαφρύνσεις, πάγωσε τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων.

Δημοσίευση 15:45’
αρθρο-newpost

Η προειδοποίηση της τρόικας προς τον υπουργό Οικονομικών να ξεχάσει τις φοροελαφρύνσεις, πάγωσε τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η προειδοποίηση της τρόικας προς τον υπουργό Οικονομικών να ξεχάσει τις φοροελαφρύνσεις, πάγωσε τα χείλη κυβερνητικών παραγόντων. Ωστόσο χρειάστηκε μια μέρα και μερικές συσκέψεις για να ξεκαθαριστεί από τα πλέον επίσημα χείλη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με οδηγό τον σχεδιασμό που έχει κάνει στην αποκατάσταση των αδικιών, ακόμα και αν αυτό σημαίνει τη ρήξη με την τρόικα. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αυτό διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση από χθες το απόγευμα.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα από τις ευρωεκλογές και το λαμβάνει σοβαρά υπόψιν. Αντιθέτως, οι δανειστές συμπεριφέρονται σαν… αυτιστικοί, οι οποίοι ουδέν έχουν αντιληφθεί και επιμένουν σε σχεδιασμούς οι οποίοι είναι αδύνατο να γίνουν αποδεκτοί από την κυβέρνηση και- κυρίως, από την κοινωνία.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού έχει ήδη καταστεί σαφές προς την τρόικα ότι νέα μέτρα δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, στην τρόικα έχει μεταβιβαστεί ότι ο Αντώνης Σαμαρά είναι αμετακίνητος στη θέση για φοροελαφρύνσεις έστω και αν το οικονομικό επιτελείο χρειαστεί να επανεξετάσει τον σχεδιασμό λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τους δικαστικούς και τους ένστολους.

Στο τραπέζι βρίσκονται και εξετάζονται μέτρα όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή χρεών προς το δημόσιο και τις τράπεζες, η μείωση της έκτακτης εισφοράς και των τεκμηρίων διαβίωσης κλπ.

Αν και στην κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένοι να στήσουν καυγά με την τρόικα, είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν σαφές ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω έστω και αν κακοκαρδίσουν τους δανειστές. Ταυτοχρόνως επιθυμούν να κλείσει γρήγορα αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων και η τρόικα, την επόμενη εβδομάδα να αποχωρήσει «ειρηνικά».

Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις έστω και αν αυτό σηματοδοτήσει μια ρήξη με την τρόικα, δεν σημαίνει σε οποιαδήποτε περίπτωση προσφυγή στις κάλπες.

«Ο Σαμαράς επιμένει ότι προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το έργο του και από αυτό θέλει να κριθεί. Αν γίνουν εκλογές με αφορμή την Προεδρική εκλογή, θα είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ», λέγεται χαρακτηριστικά.


σχετικα αρθρα