Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Αμετακίνητη στη θέση της να επιμείνει στην πρόταση της για άμεση μείωση της φορολογίας και για φοροελαφρύνσεις σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους , εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Με την διαπραγμάτευση να είναι σε πλήρη εξέλιξη και την τρόικα να έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι δυνατή η άμεση μείωση της φορολογίας, ανωτάτη κυβερνητική πηγή δήλωνε στο newpost : δεν μας εκπλήσσει η στάση τους αλλά ούτε μας ανησυχεί.

Γιατί η κυβέρνηση εκφράζει αυτήν την άποψη ; Η εξήγηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν την διαπραγμάτευση είναι ότι σε κάθε διαβούλευση οι -παίκτες- παίρνουν εξ αρχής μια διαπραγματευτική θέση για να μετρήσουν αντιδράσεις. Αυτήν την τακτική η τρόικα την ακολουθεί στην αρχή κάθε διαπραγμάτευσης και κάθε δημοσιονομικού ελέγχου. Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι όσο προχωρεί η διαπραγμάτευση και εμφανίζονται στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία από κάθε υπουργείο , οι τροικανοί θα αρχίσουν να υποχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις. Και επειδή αρκετά εκ των θεμάτων που έχει θέσει η τρόικα έχουν μετακινηθεί για τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση εκτιμούν δυο πράγματα: πρώτον ότι έχουν δείξει στους εκπροσώπους των δανειστών την ξεκάθαρη στόχευση της που είναι η μείωση της φορολογίας, και δεύτερον ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ώστε να βελτιώσει τα μεγέθη στα οποία αντιδρά η τρόικα.

 Όμως το ερώτημα που δημιουργεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που η τρόικα δεν πειστεί ούτε τον Σεπτέμβριο και επιμείνει να μην υπάρξουν άμεσα φοροελαφρυνσεις .

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με νόημα ότι τότε υπάρχει και το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση έχει πολύ καιρό να ρίξει στο τραπέζι.

Οι λόγοι που η κυβέρνηση θα το φτάσει μέχρι τέλους είναι δυο : ο πρώτος είναι ότι τα μηνύματα που έρχονται από τους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει άλλη αντοχή και πρέπει εμπράκτως να φανεί η στροφή στην καθημερινότητα και ο δεύτερος λόγος είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος που θα αποτελέσει βασικό όπλο της κυβέρνησης και στο εσωτερικό και στο Εξωτερικό.