Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα ρίξει η κυβέρνηση

Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης θα ρίξει η κυβέρνηση

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Αμετακίνητη στη θέση της να επιμείνει στην πρόταση της για άμεση μείωση της φορολογίας και για φοροελαφρύνσεις σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους , εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Με την διαπραγμάτευση να είναι σε πλήρη εξέλιξη και την τρόικα να έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι δεν είναι δυνατή η άμεση μείωση της φορολογίας, ανωτάτη κυβερνητική πηγή δήλωνε στο newpost : δεν μας εκπλήσσει η στάση τους αλλά ούτε μας ανησυχεί.

Γιατί η κυβέρνηση εκφράζει αυτήν την άποψη ; Η εξήγηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη που παρακολουθούν την διαπραγμάτευση είναι ότι σε κάθε διαβούλευση οι -παίκτες- παίρνουν εξ αρχής μια διαπραγματευτική θέση για να μετρήσουν αντιδράσεις. Αυτήν την τακτική η τρόικα την ακολουθεί στην αρχή κάθε διαπραγμάτευσης και κάθε δημοσιονομικού ελέγχου. Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει ότι όσο προχωρεί η διαπραγμάτευση και εμφανίζονται στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία από κάθε υπουργείο , οι τροικανοί θα αρχίσουν να υποχωρούν από τις αρχικές τους θέσεις. Και επειδή αρκετά εκ των θεμάτων που έχει θέσει η τρόικα έχουν μετακινηθεί για τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση εκτιμούν δυο πράγματα: πρώτον ότι έχουν δείξει στους εκπροσώπους των δανειστών την ξεκάθαρη στόχευση της που είναι η μείωση της φορολογίας, και δεύτερον ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ώστε να βελτιώσει τα μεγέθη στα οποία αντιδρά η τρόικα.

 Όμως το ερώτημα που δημιουργεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που η τρόικα δεν πειστεί ούτε τον Σεπτέμβριο και επιμείνει να μην υπάρξουν άμεσα φοροελαφρυνσεις .

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν με νόημα ότι τότε υπάρχει και το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση έχει πολύ καιρό να ρίξει στο τραπέζι.

Οι λόγοι που η κυβέρνηση θα το φτάσει μέχρι τέλους είναι δυο : ο πρώτος είναι ότι τα μηνύματα που έρχονται από τους πολίτες είναι ότι δεν υπάρχει άλλη αντοχή και πρέπει εμπράκτως να φανεί η στροφή στην καθημερινότητα και ο δεύτερος λόγος είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος που θα αποτελέσει βασικό όπλο της κυβέρνησης και στο εσωτερικό και στο Εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο