Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος
 
Δύο παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις, η Γερμανία και η Αργεντινή θα βρεθούν αντιμέτωπες, σήμερα, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας. Πώς θα ήταν όμως εάν σε έναν αγώνα έπαιζαν οι οικονομίες των δύο χωρών; Εκεί θα είχαμε εύκολη επικράτηση της γερμανικής «μηχανής» έναντι των Λατινοαμερικανών. 
 
Βλέποντας τα δημοσιονομικά στοιχεία των δύο χωρών μπορούμε να μιλήσουμε για δύο παράλληλες, αντίθετες πραγματικότητες: Από τη μία πλευρά, μία οικονομία που «καλπάζει» και από την άλλη πλευρά μία άλλοτε πανίσχυρη οικονομία που παλεύει με νύχια και με δόντια να μην βυθιστεί στην άβυσσο της χρεοκοπίας. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαρα υπέρ της Γερμανίας.

Πού κερδίζουν κατά κράτος οι Γερμανοί

Η Αργεντινή βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια σε δικαστική διαμάχη με πιστωτές και hedge funds που αρνούνται να συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της χώρας το 2002 και την αποτυχία πληρωμής ομολόγων αξίας 100 δισ. δολαρίων. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώθηκαν κατά 30% πέρυσι και έχουν υποχωρήσει στα 29 δισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό για την τελευταία οκταετία.
 
Την ώρα που το φάσμα της χρεοκοπίας απειλεί τη χώρα της νότιας Αμερικής, το  Βερολίνο δεν θα εκδώσει χρέος το 2015, σύμφωνα με τον επόμενο προϋπολογισμό, γεγονός που είχε συμβεί τελευταία φορά το 1969.
 
Όμως, το μέγεθος της, ηγεμονεύουσας στην Ευρώπη, γερμανικής οικονομίας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό της αργεντίνικης. H ευρωπαϊκή χώρα είναι τέταρτη παγκοσμίως στο ύψος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) με 3,6 τρισ. δολάρια, ενώ η λατινοαμερικάνικη 21η με 470 δισ. δολάρια. Στα κατά κεφαλήν ποσά, στον κάθε Γερμανό αντιστοιχούν 45.000 δολάρια και 14.000 σε κάθε Αργεντινό.
 
Στη χώρα του τάνγκο ο πληθωρισμός κυριολεκτικά «καλπάζει», με τα επίσημα στοιχεία να μιλούν για ποσοστό 15%, όμως στην πραγματικότητα οι αναλυτές κάνουν λόγο για 30%, ενώ στη Γερμανία φτάνει το 1%, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία της χώρας (το Μάιο είχε σημειώσει χαμηλό τετραετίας με 0,6%).
 
Στη Γερμανία, ο κατώτατος μισθός που θεσπίστηκε για πρώτη φορά είναι της τάξεως των 8,5 ευρώ ανά ώρα (1360 ευρώ μηνιαίως, περίπου 1.852 δολάρια) ενώ στην Αργεντινή 3.900 πέσος (470 δολάρια το μήνα).

Πού... αντέχουν οι Αργεντινοί

Tα οικονομικά δεδομένα, πάντως δεν είναι όλα «μαύρα» για την Αργεντινή, η οποία παραμένει η πλουσιότερη χώρα της Νότιας Αμερικής με «ατμομηχανή» την γεωργία και τους φυσικούς πόρους. Παράλληλα, το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες -αν και ασταθές ελέω εξελίξεων- έχει πάρει πάνω από 60% μέσα στο τρέχον έτος, έναντι του 1% της Φρανκφούρτης. Το αργεντίνικο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ έφτασε μόλις το 45% του ΑΕΠ το 2013, ενώ το γερμανικό, αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 78%. 
 
Στην ανεργία, επίσης, δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, αφού η Γερμανία βρίσκεται σε ποσοστό λίγο κάτω από το 7%, ενώ η Αργεντινή λίγο πάνω από τον ίδιο αριθμό.
 
Μπορεί οι Γερμανοί να θεωρούνται φαβορί εντός γηπέδου, όμως, απέναντί τους έχουν τον Λιονέλ Μέσι και μία παραδοσιακή υπερδύναμη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με «βαριά» φανέλα. 
 
Στα δημοσιονομικά, δεν αρκεί ένας... σούπερ σταρ, ούτε μία «χρυσή» φουρνιά παικτών, αλλά μία αποτελεσματική φουρνιά πολιτικών και ευνοϊκών συγκυριών.