Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αντιμέτωπη με νέα εκλογικά σενάρια βρίσκεται, πλέον, η πολιτική ζωή της χώρας μετά τη προσπάθεια της τρόικας να θέσει βέτο στην ελληνική επιδίωξη για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του Economist, έδωσε σαφή απάντηση, επιμένοντας ότι ήρθε η ώρα για, βήμα προς βήμα, μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά και βελτίωση των όρων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές της τρόικας επαναφέρουν με ένταση τις απαιτήσεις τους για τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά θέματα (σ.σ. όποιος άκουσε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ριτσι Γκογιάλ στον Economist να αναφέρεται στο νόμο για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις δεν μπορεί να έχει αμφιβολίες) ενώ, παρά τα θετικά δημοσιονομικά μεγέθη, εμμένουν στις θέσεις τους για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αρνητικό όχι μόνον για τα εργασιακά αλλά και για σειρά άλλων ανοικτών μετώπων, όπως ο αιγιαλός, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δείχνει σαφώς ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα δεν αντέχει άλλο.

Που οδηγούν όλα αυτά;

Η κυβέρνηση έχει ανεβάσει τον πήχη καθώς έχει ήδη τοποθετηθεί για το ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών και για παράλληλη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, από το φόρο πετρελαίου μέχρι την ειδική εισφορά. Προφανώς δεν μπορεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε βέβαια να υπογράψει νέο πακέτο χρηματοδότησης, καθώς όπως δήλωσε και χθες ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλα μέτρα, άλλο μνημόνιο και, σύντομα, δεν θα χρειάζεται και άλλα δάνεια καθώς ο προϋπολογισμός θα μπορεί να καλύπτει και το ύψος των τόκων!

Όποιος, μάλιστα, άκουσε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι κάλλιστα πολλά εξ αυτών θα ταίριαζαν, μάλλον, σε προεκλογική εκδήλωση παρά σε οικονομικό forum.

Τούτων δοθέντων, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι από το Σεπτέμβριο η χώρα θα μπει σε τροχιά εκλογών, ειδικά από τη στιγμή που οι εταίροι κωλυσιεργούν στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσουν πριν ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τί θα αποφασίσει ο κ. Σαμαράς; Να φτάσει η κυβέρνησή του, έστω και εξαντλημένη στην Προεδρική εκλογή, και μετά τη βέβαιη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας να οδηγηθεί σε μία απέλπιδα εκλογική αναμέτρηση; Η', αντιθέτως, να παίξει το εκλογικό χαρτί νωρίτερα; Όλα φαίνεται ότι θα κριθούν το Σεπτέμβριο...