Τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε στη Ρόδο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο κινέζος αξιωματούχος έφτασε στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» του νησιού λίγο πριν από τις 14:00 με τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν  συνοδευόμενος από τους Νίκο Δένδια και Νότη Μηταράκη, να τον υποδέχεται.

Τόσο στον χώρο του αεροδρομίου όσο και σε ολοκληρο το νησί έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Αμέσως μετά, ο κινέζος πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί γι αυτόν τον λόγο.

Το απόγευμα, συμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί το Κάστρο των Ιπποτών, ενώ θα τον ξεναγήσει στα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης ο κ. Σαμαράς.

Ο Σι Τζινπίνγκ θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει αύριο το πρωί για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, έχει συμβολική σημασία και αναμένεται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εκ των πραγμάτων συνιστά προβολή του ελληνικού τουρισμού και παρότρυνση του Προέδρου προς τους πολίτες της χώρας του, να επισκέπτονται την Ελλάδα.