Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης
 
Διπλωματική...  σκοπιμότητα είχε η χαμηλή και προκλητική η υπέρπτηση των τουρκικών μαχητικών F-4 πάνω από την ελληνική νησίδα Ανθρωποφάγοι του συμπλέγματος Φούρνοι.
 
Οι στρατηγοί της Άγκυρας, από ότι φαίνεται,  πήραν άνωθεν την εντολή  την περασμένη Τετάρτη να  πετάξουν πάνω από το συγκεκριμένο σημείο και να αμφισβητήσουν με αυτό τον τρόπο την ελληνική κυριαρχία ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτονταν το ακριτικό Καστελόριζο. Με τον τρόπο αυτό, φαίνεται πως ήθελαν, να απαντήσουν στην κίνηση του Έλληνα υπουργού να βρεθεί στο Καστελόριζο. 

Κατά καιρούς, ανυπόστατα  η Τουρκία έχει υποστηρίξει ότι και  η βραχονησίδα αυτή αποτελεί … «γκρίζα ζώνη» και εντάσσεται στις γενικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας  στο Αιγαίο.
 
Πάντως μία προσεκτική μελέτη της τακτικής της Άγκυρας δείχνει ότι η Τουρκία αντιδράει πολύ έντονα κάθε φορά που βρίσκεται στο συγκεκριμένο νησί υπουργός Άμυνας ο οποίος  υπογραμμίζει την ελληνική  κυριαρχία  στο Καστελόριζο   και τονώνει το ηθικό των κατοίκων. Ίσως όχι τυχαία. Είναι πασίγνωστες οι αντιδράσεις της Τουρκίας στην ύπαρξη  ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Μάλιστα για να ολοκληρώσει  διπλωματικά  η Τουρκία την κίνησή της αυτή, εξέδωσε και …ανακοίνωση διαμαρτυρίας σύμφωνα με την οποία υποστηρίζει ότι  παρενοχλήσαμε τα τουρκικά μαχητικά και τα θέσαμε επί  28 λεπτά ως στόχους στα ραντάρ  των  αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας  που βρέθηκαν στην περιοχή για την αναχαίτισή των εισβολέων. Η σχετική ανακοίνωση από το  Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Yeni Safak, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα μαχητικά  F-4,  πραγματοποιούσαν …εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίου και … παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αεροσκάφη. 
 
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Yeni Safak τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά ( δύο F-16 και δύο M-2000), κλείδωσαν ως στόχους πέντε φορές  τα τουρκικά αεροσκάφη, μεταξύ 11.25΄ - 15.48΄ .
 
Με υπέρπτηση  αυτή της Άγκυρας πάνω από ελληνικά νησιά ,  δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση το μνημόνιο Παπούλια –Γιλμάζ όπου το 1988 είχε συμφωνήσει πως  κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και των θρησκευτικών εορτών  θα αποφεύγονται να προκαλούνται επεισόδια και εντάσεις στο Αιγαίο.
 
Η Τουρκία για ακόμη μία φορά αποδεικνύει η Τουρκία ότι όχι μόνο δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής αλλά δεν σέβεται ούτε  τις συμφωνίες που κατά καιρούς κάνει, ούτε και την υπογραφή της.
 
Οι εξελίξεις αυτές, υποσκάπτουν και υπονομεύουν ευθέως κάθε πρωτοβουλία  της ελληνικής πλευράς στο να επικρατήσει ηρεμία στο Αιγαίο. Με τα δεδομένα αυτά ο Έλληνας υπουργός  Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε ξεκάθαρα βρισκόμενος στο Καστελόριζο και στη Ρόδο ,πριν από λίγες μέρες, ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός στο Πεντάγωνο και μαζί με τους στρατηγούς επεξεργάζονται σχέδια για περεταίρω  ενδυνάμωση της  αμυντικής θωράκισης της χώρας στην παραμεθόριο.
 
Η πάγια τακτική της Άγκυρας  και ιδιαίτερα μετά από την τελευταία πρόκληση  από τα τουρκικά μαχητικά στους Ανθρωποφάγους δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο ότι μπορεί να υπάρξει μία ουσιαστική εξέλιξη προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
 
Μάλιστα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος  είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του και κατ ιδίαν συνάντηση μαζί του στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες  στις  αρχές Ιουνίου.
 
Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα πρότεινε να υπάρξει και  ανταλλαγή επίσημων επισκέψεών τους προκειμένου οι δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά. Πράγμα στο οποίο  συμφώνησε  και ο Ισμέτ Γιλμάζ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίκρισμα μεταξύ λόγων και πράξεων από ότι αποδεικνύεται.