current views are: 2

14 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση10:36

Νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η κυβέρνηση με το… βλέμμα στο χρέος

Το βλέμμα στραμμένο στο Φθινόπωρο έχει η κυβέρνηση αν και βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Ιουλίου και τα ζητήματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία είναι πολλά και «καυτά».

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Το βλέμμα στραμμένο στο Φθινόπωρο έχει η κυβέρνηση αν και βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Ιουλίου και τα ζητήματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία είναι πολλά και «καυτά».

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Το βλέμμα στραμμένο στο Φθινόπωρο έχει η κυβέρνηση αν και βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα Ιουλίου και τα ζητήματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην οικονομία είναι πολλά και «καυτά». Παρά τη δύσκολη πολιτικά περίοδο που διανύουμε η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται στη διαπραγμάτευση για το χρέος που θα ξεκινήσει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και η έκβαση της οποίας θα κρίνει το μέλλον της ίδιας της κυβέρνησης και κυρίως της χώρας. 

Η 5η και τελευταία αξιολόγηση της τρόικας θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εξέλιξη της συζήτησης για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο πλαίσιο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ολοκληρώσει άμεσα τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων που έχει ως υποχρέωση απέναντι στους πιστωτές. Ένα θετικό πρόσημο σε αυτή την προσπάθεια θα φέρει σε θέση ισχύος την ελληνική πλευρά, ωστόσο η όλη προετοιμασία γίνεται παράλληλα με έναν ακόμη κρίσιμο σχεδιασμό. 

Ο σχεδιασμός αυτός αφορά τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Η χώρα είχε αποκλειστεί για 4 χρόνια από τους διεθνείς επενδυτές και για πρώτη φορά μπόρεσε να δανειστεί ξανά φέτος τον Απρίλιο, αντλώντας 3 δισ., αντί των 2,5 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου και με το επιτόκιο να πέφτει στο 4,95%. Την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για 2η φορά, εκδίδοντας 3ετές ομόλογο, με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια. 

Υπενθυμίζεται ότι για τελευταία φορά η Ελλάδα είχε προσπαθήσει να δανειστεί, στις 2 Απριλίου του 2010 – λίγες ημέρες πριν μπει στο μνημόνιο, 1 δις ευρώ και κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 390 εκ. με επιτόκιο 6,10%. Μάλιστα μια ημέρα πριν την υπογραφή του μνημονίου, το Μάιο του 2010 το επιτόκιο έφτασε το 12,4%, ενώ μια ημέρα πριν την εφαρμογή του κουρέματος  των ελληνικών ομολόγων (PSI) έφτασε το ιστορικό υψηλό του 36,5%. 

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για ισχυροποίηση στις αγορές 

Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου περιλαμβάνεται η έκδοση στο επόμενο διάστημα ενός 18μηνου και ενός 7ετούς ομολόγου. Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο newpost.gr, «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε μια καμπύλη επιτοκίων, που θα αποδεικνύει ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ελκυστικά για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, ώστε να μπορεί η χώρα πλέον να χρηματοδοτείται ομαλά». 

Μάλιστα η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «δεν βγήκαμε αυτή τη στιγμή, τόσο γιατί χρειαζόμασταν τα χρήματα, αλλά για να χτίσουμε την καμπύλη, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καν και είναι απαραίτητη για να συγκριθεί η ελληνική οικονομία. Μέσα από αυτή τη σύγκριση επιβεβαιώνεται η κανονικότητα της χώρας και η επιστροφή στην ομαλότητα». 

Για το λόγο αυτό οι συσκέψεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο είναι συχνές και συνεχείς, ενώ τα στελέχη του Οργανισμού χτίζουν καθημερινά τις επαφές με τους διεθνείς επενδυτές καθώς το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο, ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται και η βάση των επενδυτών. 

Το σωστό timing και η αξιοποίηση του momentum 

Οι λέξεις «timing» και «momentum» παίζουν μεγάλο ρόλο στις αποφάσεις των στελεχών του ΟΔΔΗΧ για το πότε η χώρα εκδίδει ομόλογο. Στην πρόσφατη δεύτερη έξοδο ο πήχης περιορίστηκε στο 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,37%. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, το βιβλίο προσφορών έκλεισε μέσα σε δυόμισι ώρες, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό και το 3,5% όπου έκλεισε το επιτόκιο την επόμενη μέρα, αποδεικνύει, όπως σημείωνε αρμόδια πηγή, ότι η κίνηση ήταν σωστή. 

Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν και σχολιάζοντας το timing η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, όχι μόνο οικονομικοί, αλλά και γεωπολιτικοί. Αν δεν βγαίναμε υπήρχε ο κίνδυνος να ακούσουμε ότι η κρίση ξαναρχίζει και η αναταραχή που είχε ξεσπάσει στην Πορτογαλία να μετατραπεί σε Περιφερειακή κρίση. Ήθελε θάρρος, ήθελε αυτοπεποίθηση, δεν είχαμε χρόνο, έπρεπε να βγούμε, γιατί δεν ξέραμε πότε θα λήξει το θέμα της Πορτογαλίας». 

Σχετικά με το χρόνο που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την 3η έξοδο στις αγορές, το Φθινόπωρο όπως εκτιμούν τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ είναι πρακτικά εφικτό να γίνει αυτό, ωστόσο αυτό θα αποφασιστεί τότε καθώς εξαρτάται, όπως σημειώνουν, από το momentum. Πάντως διευκρινίζουν, όπως και στην περίπτωση της 2ης εξόδου, ότι «όσο πιο γρήγορα βγούμε όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να χτίσουμε την καμπύλη». 

«Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας, όμως με σωστή στρατηγική θα τα πάμε πάλι καλά», λένε από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι το όποιο θετικό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει αμφίδρομα με το θέμα της οριστικής διευθέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους.


σχετικα αρθρα