Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η χθεσινή απόφαση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου να βάλουν στην... κατάψυξη το αμφιλεγόμενο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠΕΥΑΘ) αποτέλεσε το πρώτο βήμα. 

Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων ακόμη και από... φιλομνημονιακά στελέχη των δύο κομμάτων, του άτυπου δημοψηφίσματος αλλά και της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος», η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να αφήσει στην... άκρη την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών. 

Είχε προηγηθεί μία σκληρή συνάντηση με την τρόικα, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις, τις καθυστερήσεις από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ και τον ανασχεδιασμό του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου αυτό να φέρει στα ταμεία, τμήμα έστω των ποσών που προβλέπονται από το μνημόνιο. 

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης, σε αυτό το κλίμα, να σταματήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης των δύο εταιρειών έχει τη σημασία της καθώς, αξίζει να σημειωθεί πώς, ακόμη και πριν από λίγες ημέρες δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι ακόμη και αυτή η απόφαση του ΣτΕ επιτρέπει να υπάρξουν χειρισμοί για την ΕΥΑΘ

Και η σημασία είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει, πλέον, τις μάχες που θα δώσει και δεν αναλώνεται σε ένα πολυμέτωπο αγώνα με αμφίβολο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, επιδιώκει να κλείσει κάποια παράπλευρα μέτωπα προκειμένου να έχει αντοχές για τη μείζονα μάχη. 

Την ίδια στιγμή, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δείχνουν, με την κίνησή τους, την διάθεση να μεταβάλλουν όρους του προγράμματος, με τρόπο όμως που δεν θα οδηγεί σε αναίρεση ή ανατροπή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συχνά... αμετροεπής έναντι της τρόικας Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέλεξε ήπιους τόνους, μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν και οι Γκ. Χαρδούβελης, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Στ. Παπασταύρου, Δημ. Πτωχός και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ' υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων» ήταν η χαρακτηριστική φράση Βενιζέλου. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, στην αποτροπή νέων μέτρων στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, στην αύξηση των δόσεων ρύθμισης σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

«Τα δημοσιονομικά μεγέθη επιτρέπουν αλλαγές» σημείωνε αργά χθες βράδυ στο Newpost στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας ότι και η τρόικα συμμερίζεται την άποψη αυτή. Ωστόσο το πρόβλημα για την κυβέρνηση και το στοιχείο που καθιστά... καυτό τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι ότι η τρόικα, όπως συνήθως πράττει, αντιμετωπίζει τη διαπραγμάτευση σαν πακέτο. Με άλλα λόγια, συναρτά τις όποιες υποχωρήσεις της σε ένα σημείο με... κέρδη σε κάποιο άλλο. Κάπως έτσι, η Αθήνα έδωσε – τον Απρίλιο – τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές, προκειμένου να κερδίσει τη μείωση της διάρκειας του γάλακτος, που απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση. 

Εν προκειμένω θεωρείται απίθανο η τρόικα να αποδεχτεί, ταυτόχρονα, εκπτώσεις στα φορολογικά μέτρα, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Αντιθέτως δεν αποκλείεται να επαναφέρει ζήτημα ομαδικών απολύσεων και συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να δώσει κάποιες μικρές φορολογικές μειώσεις. Θα το αποδεχθεί αυτό η κυβέρνηση; Και, κυρίως, θα το αντέξει; 

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να κινητοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει κάποιας μορφής πολιτική συμφωνία σε κορυφαίο επίπεδο με Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον. Όμως, όπως ειπώθηκε, το ενδεχόμενο μονομερών παραχωρήσεων εκ μέρους των πιστωτών θα πρέπει να αποκλειστεί. 

Αν συνεπώς η συζήτηση για τα φορολογικά συνδυαστεί και με τη διαπραγμάτευση του χρέους και μία σειρά άλλων δράσεων που θα αφορούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν αποκλείεται η «λύση πακέτο», μαζί με τα αρνητικά της, να έρθει προς έγκριση στη Βουλή. Η', και μάλιστα για κάποιους αυτό το σενάριο είναι το πιο πιθανό, να αποτελέσει το εκλογικό δίλημμα στις πρόωρες κάλπες...