Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζεται, σήμερα, στις 12.30  ώρα Γαλλίας, να επικυρώσει την τοποθέτηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, δίνοντάς του την πλειοψηφία των 376 ψήφων που χρειάζεται.  

Την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής θα επιλέξει τον διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι για την ηγεσία του Συμβουλίου και αυτό θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για τη συγκρότηση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Μέχρι στιγμής, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν (συζητήσει και) συμφωνήσει στο πρόσωπο του νέου έλληνα (ή της νέας ελληνίδας) επιτρόπου τίποτε δεν έχει διαρρεύσει και αυτό κρατάει σε αγωνία του υποψηφίους, με πρώτη τη Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και έχει κάνει τρεις συναντήσεις, με τους Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Κ. Καραμανλή (για να επηρεάσει τους άλλους δύο), η Ντόρα λέγεται ότι δεν έχει λάβει ακόμη την θετική απάντηση που φέρεται να επιθυμεί διακαώς. Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κινείται πυρετωδώς ετοιμάζοντας το έδαφος για ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο στην περίπτωση που ο στόχος της ευοδωθεί. Τόσο δραστήρια που οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει προκαλέσει δυσφορία ακόμα και σε κύκλους των Βρυξελλών. 

Από τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη θέση του επιτρόπου, η Ντόρα είναι το πιο «βαρύ» και προβεβλημένο. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι μπροστά μας έχουμε –εκτός των άλλων- και την συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, άρα η επιρροή μας στα κέντρα των αποφάσεων πρέπει να είναι αυξημένη, λογικά, η υποψηφιότητά της είναι η ισχυρότερη. Θα πρέπει όμως να υπάρξει και η απαραίτητη πολιτική συμφωνία, με ότι αυτό σημαίνει. 

Η σημερινή επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, αν και θα το ήθελε, λέγεται ότι ήδη προγραμματίζει τα επόμενα βήματά της. 
Άλλο πρόσωπο που έδειξε ενδιαφέρον είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, οι σχέσεις του οποίου όμως με το Μαξίμου δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους.  

Ακούστηκε επίσης το όνομα του Δημήτρη Κούρκουλα, υφυπουργού εξωτερικών, στενού συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου και γνωστού του Α. Σαμαρά από τα χρόνια της Πολιτικής Άνοιξης. Δύσκολα όμως θα διασκεδαστούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ, αν επιλεγεί πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Εξίσου δύσκολα θα ξεπεραστούν και οι αντιδράσεις των Καραμανλικών στην περίπτωση που η ζυγαριά κλίνει προς τη Νίκη Τζαβέλλα.  

Έχει ακουστεί επίσης και το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, που θα μπορούσε να αποτελέσει επιλογή απολύτου εμπιστοσύνης, όπως και του Γιώργου Κουμουτσάκου, επίσης με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά. Και τέλος, δεν μπορούμε να αποκλείουμε κάποια έκπληξη. Υπομονή…