Ειδικός απεσταλμένος του Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ο Εμρουλλάχ Ισλέρ (κ.Emrullah İşler), επισκέφτηκε πριν από δυο 24ωρα τη Δυτική Θράκη και έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας» και εφαρμογή της συνθήκης της Λαζάνης επί ελληνικού εδάφους με ύφος «αγά και δερβέναγα».

Μάλιστα έκανε και αυστηρή σύσταση στην ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους «εκλεγμένους» μουφτήδες. Και όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία ξεκλήρισε και αφάνισε με προβοκάτσιες τους ομοεθνείς μας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο και στην Τένεδο ενώ η Ελλάδα σέβεται και υπηρετεί τις θρησκευτικές μειονότητες όπου και αν βρίσκονται στην επικράτεια της. Ωστόσο δεν δίστασε ο Τούρκος αξιωματούχος να παραποιήσει τις καταστάσεις και να συκοφαντήσει την Ελλάδα στους μουσουλμάνους που ζουν σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Ο Εμρουλλάχ Ισλέρ (κ.Emrullah İşler) που ήρθε στη Δυτική Θράκη προερχόμενος από την Βουλγαρία επισκέφτηκε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, έκανε συναντήσεις με «περίεργα» πρόσωπα και βρέθηκε σε μειονοτικές περιοχές κάνοντας τη συνηθισμένη προπαγάνδα υπέρ της «μητέρας πατρίδας», τάζοντας τα πάντα στους πάντες...

Το τουρκόγλωσσο σάιτ «GUNDEM» που εδρεύει στη Θράκη προβάλει την επίσκεψη αυτή και το σχετικό δημοσίευμα έχει τίτλο «Στην κορυφή (της τουρκικής κυβέρνησης) τα δικαιώματά σας που απορρέουν από τη συνθήκη της Λαζάνης» και χαρακτηρίζει τον Εμρουλλάχ Ισλέρ αναπληρωτή πρωθυπουργό. Αναφορά στην επίσκεψη αυτή κάνει και η εφημερίδα Yeni Safak με τον τίτλο «Να δοθεί το δίκιο των Τούρκων» ενώ η τουρκική κρατική TV μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν δήλωσε από τη Δυτική Θράκη πως «η Άγκυρα θα υπερασπίζεται πάντα τα δικαιώματα των... Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Κάλεσε μάλιστα την Ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και κατά τις επαφές που είχε εκεί και υποστήριξε ότι ή Άγκυρα έχει αναλάβει ειδικές  πρωτοβουλίες γι αυτό. «Θα σταθούμε στο πλευρό σας και θα σας στηρίζουμε στο όλο θέμα» τόνιζε όπου και αν βρισκόταν ο Ισλέρ . Τον απεσταλμένο του Ερντογάν τον υποδέχτηκε στα σύνορα ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Οσμάν Ιλχάν Σενέρ μαζί με τους «ψευτομουφτήδες» Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μέτε. 

Όλοι μαζί επισκέφτηκαν την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ)» όπου εκεί ο Ισλέρ είχε ενημέρωση (!) . Για τη συνέχεια είχε συγκεντρώσει τα μέλη της η «ΤΕΞ» για να απευθύνει τον «πύρινο» λόγο του ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Αργότερα ο Ισλέρ επισκέφτηκε τον Εχίνο όπου μίλησε και εκεί. Μετά τη Ξάνθη πήγε στην «Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» και η επόμενη στάση του ήταν  στα κεντρικά γραφεία του DEB όπου και είχε πολύωρες συζητήσεις.   Ο Ισλέρ και οι ακόλουθοι του πήγαν στο προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή για την προγραμματισμένη συνάντηση με τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές.

Στο ιφτάρ που παρακάθισε μετείχαν και οι βουλευτές Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, Αϊχάν Καραγιουσούφ, Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ, πρώην και νυν δήμαρχοι Ιάσμου, Αρριανών και Μύκης, αρμόδιοι του DEB και εκπρόσωποι μειονοτικών φορέων. Οι μεθοδεύσεις αυτές που καταγράφονται εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν θορυβήσει το ελληνικό κράτος και να μην φαίνεται ότι απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις.

(Οι φωτογραφίες της επίσκεψης του Ισλέρ δημοσιεύτηκαν στα Τουρκικά Νέα).

Γ. Κοκ.