Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο ενόψει της 5ης και τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές της χώρας.  Οι εκπρόσωποι των δανειστών, όπως φάνηκε και από το πρώτο «αυστηρό» τετ α τετ με τον υπουργό Οικονομικών, είναι δεδομένο ότι θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να περάσουν οι δικές τους θέσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει αμετακίνητη στο σχεδιασμό της. 

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο σχεδιασμός αυτός είχε γίνει πολύ πριν τις ευρωεκλογές και ήταν σε συνάρτηση με τα βήματα που έγιναν και γίνονται στην οικονομία και απλά μετά τις κάλπες του Μαΐου αποφασίστηκε η υλοποίηση αυτού του προγραμματισμού να επιταχυνθεί, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσφατο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με την ψήφο τους. 

Να σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό αυτό δεν υπάρχει η προοπτική πρόωρων εθνικών εκλογών, καθώς τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι χρειάζεται χρόνος για να περάσουν στην κοινωνία τα θετικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται στην οικονομία και να δουν διαφορά στην τσέπη τους οι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη ακόμη και να συγκρουστεί με την τρόικα προκειμένου να προχωρήσει το σχεδιασμό της, ακόμη και αν οι αποφάσεις ληφθούν αλλιώς. Τα βήματα για την αποκατάσταση των αδικιών. 

Το σύνθημα για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών, να φύγουν τα τελευταία εμπόδια και να θωρακιστεί η κοινωνική συνοχή το έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φέρεται να λέει όλο και πιο συχνά σε συνομιλητές του, ότι «κάθε χρονιά που περνάει από δω και μπρος, οι φόροι πιστεύω ότι πρέπει να υποχωρούν». 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι «η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, θα πρέπει να γίνει χωρίς να μπουν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα». Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός. Πρώτον για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και δεύτερον για να επανέλθει το πολιτικό σύστημα της χώρας σε κατάσταση ισορροπίας και κανονικότητας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ο οδικός χάρτης των φορολογικών ελαφρύνσεων είναι ο ακόλουθος: 

  • Επιχειρήσεις: flat rate tax (ενιαίος φόρος) για τα επιχειρηματικά κέρδη 15%.
  • Φυσικά πρόσωπα: ανώτατος συντελεστής εισοδήματος 33%, από 42% σήμερα.
  • ΦΠΑ: σταδιακή μείωση όλων στο 15%, από το 23% που είναι στους περισσότερους κλάδους.
  • Πετρέλαιο: μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Έκτακτη εισφορά: μείωση και τελικά κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης.
  • Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.
  • Οφειλές από και προς το Δημόσιο: συμψηφισμοί με το ΦΠΑ (έχουν ξεκινήσει ήδη) και επέκταση πέραν του ΦΠΑ. 

Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως, είναι πότε θα γίνουν. Κάποια από αυτά υλοποιούνται ήδη, λένε τα κυβερνητικά στελέχη, ορισμένα μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως και τα υπόλοιπα θα ολοκληρωθούν στα επόμενα χρόνια με συγκεκριμένο προγραμματισμό, που αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, διευκρινίζουν.  

Τα καυτά ζητήματα: «κόκκινα δάνεια» και απολύσεις. Σε αυτό τον σχεδιασμό θα περιλαμβάνεται και ρύθμιση για περισσότερες δόσεις αποπληρωμής οφειλών που έχουν οι ιδιώτες – οι πολίτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, που μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει ασφυξία στους ίδιους και απώλεια εσόδων στο κράτος, αφού κανείς δεν μπορεί να πληρώσει.  

Παράλληλα σχεδιάζεται και η λύση για τα «κόκκινα δάνεια» που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τις ελληνικές τράπεζες, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από η δημιουργία μιας «Bad Bank» που θα εξαγοράσει τα δάνεια αυτά από τα 4 συστημικά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας δίνοντας λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες επιβαρύνοντας τις εξελίξεις στην οικονομία. 

Επίσης, η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει τον στόχο των 15.000 απολύσεων για το 2014. Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί 7.500 δημόσιοι υπάλληλοι και απομένουν ακόμα 6.500. Παράλληλα, όπως δεσμεύτηκε η ελληνική πλευρά να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, έτσι και η πλευρά της τρόικας από την προηγούμενη φορά είχε δεσμευτεί να μην επιμείνει σε νέες απολύσεις για το 2015 και ως εκ τούτου δεν ετέθη κάποιο τέτοιο θέμα. Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν ζητήσει παλαιότερα γύρω στις 6000 επιπλέον απολύσεις για την ερχόμενη χρονιά.