current views are: 1

15 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση15:32

Σπυράκη: Να παραμείνει πιστός στις δεσμεύσεις του ο Γιουνκέρ (Βίντεο)

Να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καλεί τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Δημοσίευση 15:32’
αρθρο-newpost

Να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καλεί τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, καλεί τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στηριζοντας την επιλογή του.

«Σήμερα ψήφισα τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Γιουνκέρ, διαχρονικά και αποδεδειγμένα φίλος της χώρας μας, όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά ως πρόεδρος του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012 έχει προσωπικά δεσμευθεί για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του» τονίζει σε δήλωσή της, συνεχίζοντας: 

Η απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι εταίροι-δανειστές θα εξετάσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, μείωση επιτοκίων διμερών δανείων, περαιτέρω παράταση της λήξης ομολόγων και επιπλέον ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Η ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι «ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ως ο πρώτος εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή από τους ευρωπαίους πολίτες, πρόεδρος της Κομισιόν, οφείλει πλέον να σεβαστεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και εξαγγελίες, και δη τις δύο βασικές του προτεραιότητες»:

Πρώτον η νεά Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να θέσει ως βασική της προτεραιότητα τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας. Πρέπει πλέον να ξεκολήσουμε από τη μονοσήμαντη πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν την ανάγκη για πολιτικές άμεσης απόδοσης στην ανάπτυξη. Θα πρέπει με λίγα λόγια το σύνθημα της Ευρωπαίκής Ένωσης τη νέα πενταετία να είναι “Δουλειές, δουλειές, δουλειές”.

Δεύτερον, ο κ. Γιούνκερ έθεσε επανειλημένα προεκλογικά το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης.  

Η κυρία Σπυράκη υπογραμμίζει ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να οργανώσει την αγορά ενέργειας πιο αποτελεσματικά, ώστε να μπορεί η ενέργεια να ρέει ομαλά σε ολόκληρη την ήπειρο, είτε από την Ανατολή προς τη Δύση, είτε από το Νότο προς τον Βορρά. Και πράγματι εάν η ενέργεια από την Ανατολή συνεχίσει να είναι ακριβή τόσο σε πολιτικούς όσο και σε οικονομικούς όρους, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε νέες πηγές αλλά και νέες διαδρομές ενέργειας» και καταλήγει:  

Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να αντιστρέψουμε τη ροή της ενέργειας, όταν αυτό χρειάζεται, εξέλιξη που θα αναβαθμίσει σημαντικά το ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην αγορά ενέργειας.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν οφείλει λοιπόν από εδώ και στο εξής όχι μόνο να παραμείνει πιστός στις δεσμεύσεις του, αλλά και να συνεχίσει να συνδιαλέγεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επανειλημένα έχει πράξει τους τελευταίους μήνες, αφουγκραζόμενος τις αγωνίες των Ευρωπαίων πολιτών. 


σχετικα αρθρα