Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Ο Ιούλιος, γενικώς, δεν είναι καλός μήνας για την κυβέρνηση. Με τα ραβασάκια της εφορίας να προκαλούν... εγκεφαλικά, τον ΕΝΦΙΑ να καταφθάνει και τις υποχρεώσεις να μην μπορούν να καλυφθούν από το μειωμένο εισόδημα των περισσότερων νοικοκυριών, η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα «κόκκινα δάνεια» μοιάζει... ξένη για τους περισσότερους πολίτες. 

Κυρίως, διότι δεν τους αφορά, καθώς το καθεστώς για τα νοικοκυριά έχει ήδη διαμορφωθεί για το τρέχον έτος και από Ιανουάριο τίθεται σε εφαρμογή το... ιρλανδικό μοντέλο, δευτερευόντως διότι η συζήτηση μοιάζει περισσότερο να γίνεται με στόχο, ορθώς, τη διάσωση κάποιων επιχειρήσεων και, κυρίως, την αποτροπή του κινδύνου να «φορτωθούν» οι τράπεζες με νέες επισφάλειες, ενόψει stress test, και να απαιτηθεί η χρησιμοποίηση των 11 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο του ΤΧΣ και τα οποία η κυβέρνηση τα θέλει για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό. 

Παράλληλα, ο τρόπος που άνοιξε η συζήτηση γρήγορα αποδείχθηκε ότι οδηγούσε στα... βράχια. Τα σενάρια περί της δημιουργία bad bank που θα αναλάμβανε τα κόκκινα δάνεια, περί γενναίου κουρέματος των οφειλών και άλλων σχετικών, γρήγορα διαψεύστηκαν καθώς ήταν φανερό ότι έστελναν μήνυμα ακόμη και στους συνεπείς δανειολήπτες να αφήσουν τα δάνειά τους να... σκάσουν προκειμένου να κουρευτούν στη συνέχεια. 

Παρά την πίεση της τρόικας και τις διαδοχικές συσκέψεις μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και της Τράπεζας Ελλάδος λύση δεν βρέθηκε. Ωστόσο είναι σαφές ότι η τρόικα έθεσε τους δικούς της όρους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την εξής απλή σκέψη: ότι μέρος των σημερινών κόκκινων δανείων θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως τελεσίδικα ανείσπρακτα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση των ελληνικών τραπεζών. 

Η κυβέρνηση έχει σχεδόν ενάμιση μήνα διορία, μέχρι το Σεπτέμβριο δηλαδή προκειμένου να καταλήξει σε μία πρόταση που θα τεθεί υπόψιν της τρόικας, ενόψει και της έναρξης της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το σενάριο θέλει να δημιουργείται ένας «φάκελος» οφειλών προς Δημόσιο, Ταμεία και Τράπεζες για τις επιχειρήσεις και να αναζητείται κοινή λύση για την εξυπηρέτηση των οφειλών, με τις τράπεζες να «βάζουν πόδι» στις διοικήσεις των εταιρειών που θεωρείται πώς μπορούν να διασωθούν (σ.σ. τα πρώτα δείγματα αυτών των διαδικασιών βρίσκονται φυσικά στο χώρο των ΜΜΕ, όπου μείζονες αναδιαρθρώσεις μεγάλων ομίλων είναι προ των πυλών). 

Από εκεί και πέρα, το Μαξίμου και προσωπικά τον κ. Αντώνη Σαμαρά ενδιαφέρει πρωτίστως η παροχή διευκολύνσεων και προς τη μεγάλη κατηγορία των πολιτών. Οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν καταστεί βρόχος για πολλά νοικοκυριά και το σενάριο για αύξηση των δόσεων προς την εφορία βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Όχι βέβαια ότι το έχουν αποδεχθεί οι της τρόικας. Κάθε άλλο, καθώς διατηρούν πάγιες επιφυλάξεις για το μήνυμα που στέλνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ωστόσο, μαζί με τις όποιες φοροελαφρύνσεις, η βελτίωση του καθεστώτος ρύθμισης περιλαμβάνεται στους κύριους στόχους της κυβέρνησης ενόψει Σεπτεμβρίου. Ακόμη κι αν χρειαστεί να «θυσιάσει» κάτι άλλο για να τους επιτύχει...