Ως «εθνική καταστροφή» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, προσδίδοντας τον χαρακτήρα μείζονος εθνικής σημασίας γεγονότος, στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου κατά του. 

Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, την ανάγκη μιας πλατιάς συσπείρωσης «ανεξάρτητα από διαφορές και επιμέρους εκτιμήσεις, από κομματικούς υπολογισμούς και πολιτικές στρατηγικές».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, η αποψινή εκδήλωση δεν είναι «μια κομματική πρωτοβουλία ή για μια πρωτοβουλία κομμάτων», τονίζοντας έτσι τον υπερκομματικό χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση με σφοδρότητα, λέγοντας ότι «κατανοούν την ανάπτυξη ως παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών».
 
«Να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μια μάχη που μας αφορά όλες και όλους. Το νομοθετικό τερατούργημα που κρύβεται κάτω από τον ψευδώνυμο τίτλο "οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας" δεν επιτρέπει, δεν προετοιμάζει και δεν κατοχυρώνει μόνο μια τεράστια και από πολλές απόψεις ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική και πολιτιστική καταστροφή. Επιτρέπει, προετοιμάζει και κατοχυρώνει μια εθνική καταστροφή».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μαύρο νομοσχέδιο» και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ξεπουλάει την ομορφιά, την ψυχή, τον πολιτισμό, την προοπτική της πατρίδας μας». Πρόκειται, υπογράμμισε, «για ένα νομοθετικό έκτρωμα που κατάφωρα παραβιάζει το Σύνταγμα, τη νομολογία του ΣτΕ, τη νομολογία αιώνων (από το ρωμαϊκό δίκαιο ήδη για την ακρίβεια), αλλά και τους στοιχειώδεις κοινούς τόπους της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και το κοινοτικό δίκαιο».
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αν κάτι περιγράφει με τον πιο απεχθή τρόπο την πολιτική του πλιάτσικου, την πολιτική της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας, τις ορέξεις των πιο αρπακτικών κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου, είναι αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο.

Παράλληλα σημείωσε ότι «αν κάτι αντανακλά την πολιτική ποιότητα της συγκυβέρνησης των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι επίσης αυτό το νομοσχέδιο» συμπληρώνοντας:

«Εκπροσωπούν έναν κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό εφιάλτη δίχως τέλος».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι 51 κατ' επιλογήν βουλευτές της πλειοψηφίας στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, που διά βοής ψηφίζουν για να αποφασίσουν αν θα εφαρμοστεί ή όχι το Σύνταγμα, δεν εκπροσωπούν παρά μια ισχνή μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία».

Ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η πολιτική είναι η από κοινού δράση, η ενότητα, το μέτωπο, η συμμαχία όλων εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν το σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ελάχιστης συναίνεσης για τα μέγιστα αγαθά που βάλλονται, υποθηκεύονται και αμφισβητούνται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε:

«Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς επενδυτές. Ο καλύτερος λογαριασμός εδώ είναι ένας: Κάτω τα χέρια από τους αιγιαλούς, τις παραλίες, τις ακτές, τον πολιτισμό και τις μνήμες της Ελλάδας».