Πρόταση για απευθείας σύσταση προανακριτικής για το θέμα των υποβρυχίων αποφάσισε πριν από λίγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η πρόταση θα κατατεθεί τώρα και θα γίνει σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως διευκρινίστηκε θα αφορά μόνο τον Άκη Τσοχατζόπουλο ενώ οι τυχόν ευθύνες των υπουργών που διετέλεσαν μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο (Γιάννος Παπαντωνίου, Σπήλιος Σπηλιωτόυλος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης) και κλήθηκαν να εκτελέσουν τη σύμβαση χωρίς τροποποιήσεις πρόκειται να εξεταστούν από την Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία είναι εξοπλισμένη με τις έκτακτες αρμοδιότητες -οιονεί ανακριτικές- που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και θα ερευνήσει κάθε σχετικό στοιχείο για την υπόθεση διακίνησης μάυρου χρήματος με αφορμή τη σύμβαση των υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού κατά την περίοδο της θητείας του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 'Ηδη ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Βουλής,Φίλιππο Πετσάλνικο, τον πρόεδρο επιτροπής των Αμυντικών Εξοπλισμών, Ευτύχη Δαμιανάκη και τον υπ. Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να υπάρξει η συνεννόηση για την έναρξη της όλης διαδικασίας.

Με τη διαδικασία αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξασφαλίζεται με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο "ενεργές ποινικές ευθύνες για το πιο κρίσιμο τόσο από νομικής, όσο και από ηθικής πλευράς ζήτημα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν την σε βάθος διερεύνηση από τη Βουλή και τελικά από τη Δικαιοσύνη χωρίς να τίθεται φραγμός λόγω της τυχόν παραγραφής ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής".