Στην ημερίδα με θέμα «10 θέσεις για την Υγεία» που διοργάνωσε ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την υγεία σημειώνοντας ότι «πρέπει να οικοδομηθεί και η νέα εποχή του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα με επίκεντρο το ΕΣΥ, συμπληρωμένο από τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τρόπους που να απαντούν σε αυτό που ο πολίτης καταλαβαίνει και θέλει ως λειτουργία ενός συστήματος υγείας χάριν του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Πρέπει να αλλάξουμε σελίδα και αλλάζουμε σελίδα». Κάτι που, όπως είπε, αφορά και τους συμβολισμούς και την ουσία. Ειδικότερα, αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ αν και χωρίς να τον κατονομάσει, είπε: «Ενοχλούνται πολλοί από τη σκέψη αυτή γιατί δεν υπάρχουν πολιτικά χωρίς μνημόνιο, κρίση και τρόικα. Ενοχλούνται όταν λέμε ότι πρέπει να αλλάξει η σχέση μας με την τρόικα, ότι δεν πρέπει να συνεχίζεται αυτή η ιστορία που ζήσαμε, της πολύμηνης παρουσίας των κλιμακίων της τρόικας που παρεμβαίνουν στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης και δεν ολοκληρώνουν ποτέ έναν έλεγχο».

Είπε ακόμα ότι η τρόικα υπάρχει επειδή υπάρχει το ΔΝΤ και πως όλα τα άλλα είναι οι κανονικές ευρωπαϊκές διαδικασίες που ισχύουν για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Σημείωσε δε ότι το δάνειο που έχει ληφθεί για το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι έτσι διαρθρωμένο, «ώστε μπορούμε να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με το ΔΝΤ» και πως «και η ευρωζώνη πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το ΔΝΤ».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «τώρα είναι η στιγμή να πούμε ότι δεν εφαρμόζουμε οδηγίες που μας έχουν επιβληθεί και που δημιουργούν αδικαιολόγητη ανασφάλεια στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, ούτε στο χώρο της κοινωνίας, αλλά εφαρμόζουμε ένα δικό μας εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, μεταρρυθμίσεις που τις θέλει η κοινωνία». Τόνισε επίσης ότι «τώρα μπορούμε να ζητήσουμε την επιβεβαίωση με καθαρό τρόπο αυτού που έχουν ήδη πει οι αγορές στην πράξη, πως το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο».

Οι δέκα προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

Την ημερίδα προλόγισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις βασικές προτάσεις του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, για την Υγεία.

Αναλυτικά οι προτάσεις είναι οι εξής:

1. Αξιολόγηση όλων των στελεχών υγείας και δημιουργία θέσεων επικουρικών γιατρών τριετούς απασχόλησης που θα καταλαμβάνουν θέση επιμελητή Β' μετά από κρίση.

 * Κανείς δεν θα μπαίνει στο Σύστημα Υγείας εάν πρώτα δεν έχει υπηρετήσει σε θέση επικουρικού γιατρού στο κέντρο ή στην επαρχία.

2. Επαναπατρισμός των υγειονομικών στελεχών με στόχο την αναζωογόνηση και την στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πολιτική ηγεσία να έχει τη δυνατότητα να απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε στελέχη, επιστήμονες του τομέα υγείας (ιατροί, καθηγητές, ερευνητές, τεχνικοί σε πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού) που θα μπορούν με αίτησή τους και με βάση τα προσόντα τους να καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

* Άνοιγμα κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ.

3. Επανεκτίμηση και επαναπροσδιορισμός της κατάληψης της θέσης διευθυντή του Εθνικού Συστήματος Υγείας με νέα κριτήρια, π.χ. με κτήση διδακτορικού ή με δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά- Αξιολόγηση.

4. Διερεύνηση των πραγματικών αναγκών της ασφαλούς εφημερίας ανά Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, Νομό και ενοποίηση όλων των φορέων υγείας περιοχής και νομού κάτω από την εποπτεία των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Νοσοκομείων.

5. ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ και πολιτική φαρμάκου σε νέα βάση.

 * Κατάργηση του «5ευρου» στις Μονάδες του ΠΕΔΥ

* Άμεση ενίσχυση των ΔΥΠΕ -Νέες αρμοδιότητες και ανάδειξη συντονιστικού και εποπτικού ρόλου.

 * Τροποποίηση θέσεων ιατρικού προσωπικού στα οργανογράμματα των Νοσοκομείων.

* Οριστικοποίηση των Οργανισμών των Νοσοκομείων.

6. Άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την εκπαίδευση και τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού, των νοσηλευτών, των γιατρών και της εξειδίκευσής τους μετά τη λήψη ειδικότητας.

7. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας να ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για παραγωγή υψηλού στελεχιακού δυναμικού στη διοίκηση και τις υπηρεσίες υγείας, μετά από αξιολόγηση.

8. Άμεση λειτουργία των 150 κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ.

* Στελέχωση του ΕΚΑΒ από τις ανώτατες και ανώτερες σχολές (διασώστες, νοσηλευτές - επειγοντολόγοι, παραϊατρικοί).

* Αντικατάσταση των αγροτικών γιατρών από μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς.

9. Άνοιγμα διαλόγου για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ.

10. Κάρτα Υγείας